Dynamiek na heropening economie

economie terug naar normaal

De samenleving en de economie gaan terug naar normaal, al zou dit langer kunnen duren dan we hopen. Dat zeggen viroloog Anne Wensing en gedragswetenschapper Bo van Grinsven in een interview met onze hoofdeconoom Luc Aben en Najib Nakad, hoofd beleggingen van Hof Hoorneman (*). Ze vertellen wat vaccinaties en een geleidelijke heropening betekenen voor de beurzen.

Mensen zijn gewoontedieren – en dat is goed nieuws voor iedereen die verlangt naar normalisering. Als we willen weten hoe de wereld er ná corona uitziet, moeten we volgens gedragswetenschapper Bo van Grinsven kijken hoe we ervóór leefden. Oude gewoonten zijn immers de beste voorspeller voor gedrag.

“De menselijke neiging is om gewoontegedrag te vertonen, en dat is het gedrag dat we vertoonden vóór de eerste lockdown. We hebben laten zien dat we ons gedrag kunnen aanpassen, maar het is geen duurzame gedragsverandering”, aldus Van Grinsven.

'We krijgen het virus onder controle’

Ondanks gesprekken over ‘het nieuwe normaal’, gaan we dus waarschijnlijk terug naar het oude normaal. Dat is belangrijk voor beleggers, omdat die wetenschap houvast biedt voor de scenario’s waarmee zij rekenen. Tegelijkertijd blijft er nog veel onduidelijk over het tijdspad van normalisering.

“Uiteindelijk krijgen we het virus onder controle. Maar de nasleep zal langer duren”, is de overtuiging van viroloog Anne Wensing. Zij houdt er rekening mee dat er voor kwetsbare groepen langere tijd maatregelen nodig zijn. “We zien dat vaccins beschermen tegen ziekte, maar niet tegen de verspreiding van het virus. Dat maakt het ingewikkelder. Zolang het virus bestaat, zal het vaccin geactualiseerd moeten worden.”

Dynamiek na heropening economie

Luc Aben rekent op een ‘gigantische opluchting’ en ‘enorme dynamiek’ zodra de economie weer opengaat. Hij wijst daarbij op het derde kwartaal van 2020, toen de beurzen forse stijgingen noteerden nadat lockdowns op veel plekken werden opgeheven.

“Enige euforie is niet ondenkbaar”, bevestigt gedragswetenschapper Van Grinsven. Volgens haar leeft het gevoel breed dat we als samenleving ‘iets verdiend hebben’. “Een deel van de samenleving zal willen inhalen wat ons de afgelopen periode is ontnomen.”

We gaan weer geld uitgeven

En omdat mensen gewoontedieren zijn, zullen ze gewoon weer geld gaan uitgeven en niet zo veel blijven sparen als tijdens de coronacrisis gebeurt. Luc Aben ziet dit ook in de Verenigde Staten, waar de cheques vanuit de overheid direct werden gespendeerd. Dit leidde in de eerste maanden van het jaar tot een stijging van 5 procent van de kleinhandelsverkopen in de VS.

“Ook snakken mensen weer naar reizen en vakanties. Een toekomstige cruise rond de wereld werd onlangs razendsnel uitverkocht”, aldus Nakad.

Structurele gevolgen

De structurele gevolgen van de coronacrisis zijn nog in nevelen gehuld. Om de schade te beperken, is het volgens Luc Aben ‘cruciaal dat de verschillende steunmaatregelen lang genoeg worden aangehouden’. Volgens hem is gebleken dat die intentie er is.

Bovendien zijn structurele gevolgen niet per definitie verkeerd. Aben: “Als we naar structurele gevolgen kijken, hebben we vaak de neiging pessimistisch te zijn. Maar sommige gevolgen kunnen ook goed zijn. Denk aan duurzaamheid, digitalisering en efficiëntie.”

Inflatie op komst

Wel staat ‘met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ vast dat er – op z’n minst tijdelijke – inflatie gaat komen, al was het maar vanwege basiseffecten, zoals luchtvaartmaatschappijen die weer normale prijzen kunnen rekenen. Structureel hoeft deze inflatie niet te zijn, omdat de temperende krachten niet zijn verdwenen. Bovendien zou iets meer inflatie niet onwenselijk zijn voor een samenleving waarin de schulden zijn toegenomen.

Wilt u meer weten? Onze beleggingscoaches staan natuurlijk voor u klaar.

(*) Hof Hoorneman is overgenomen door Van Lanschot Kempen. De verwachting is dat de integratie eind 2021 zal zijn afgerond.

Dit artikel verwoordt geen beleggingsadvies. Verdiep u in de risico’s van beleggen voordat u eraan begint. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

3.131.82.202