Interview Evi ONE Fondsmanagers Ernesto Sanichar en Arnout van Rijn

Het vierde kwartaal werd gedomineerd door de Amerikaanse verkiezingen. De Evi ONE-fondsen hebben wederom positieve rendementen behaald in het vierde kwartaal. Fondsbeheerders Arnout van Rijn en Ernesto Sanichar leggen uit wat er schuilgaat achter die rendementen en blikken vooruit op 2025.

Wat betekenen de plannen van president Trump voor de Amerikaanse en de wereldeconomie?

Ja, het was een behoorlijke verrassing voor de financiële markten dat de winst van Trump zo overtuigend was. Aandelenbeleggers reageerden opgetogen omdat hij staat voor liberaal en bedrijfsvriendelijk beleid. In eerste instantie werden vooral de aandelen van kleinere Amerikaanse bedrijven gekocht, met het idee dat zij meer zullen profiteren van belastingverlagingen. Dat kwam ten einde toen de Amerikaanse rente snel begon te stijgen. Veel kleinere bedrijven zijn met relatief veel geleend geld gefinancierd, dus dat gaat pijn doen. De zorgen over uit de hand lopende begrotingstekorten en de consequenties daarvan zijn groot. Geen wonder dus dat obligatiebeleggers voorzichtig reageerden op de verkiezingsuitslag. Wel spreken Republikeinen over het snijden in de kosten van het grote overheidsapparaat. Het valt echter te bezien hoe Trumps handlanger Elon Musk in staat zal zijn een efficiëntieslag bij de Amerikaanse overheid door te voeren.

Importheffingen zullen verder bijdragen aan het terugdraaien van de globalisering en leiden tot meer focus op het verminderen van afhankelijkheden van andere landen. Wat Trump zich naar onze mening onvoldoende realiseert, is hoezeer diezelfde globalisering heeft bijgedragen aan het beteugelen van inflatie in de afgelopen decennia. Zonder Chinese importen zal de Amerikaanse economie het heel moeilijk krijgen om de productiekosten van vrijwel alle goederen laag te houden.

Hoe kijken jullie terug op het mooie beleggingsjaar 2024? Wat ging goed en wat viel tegen?

Vorig jaar was iedereen aangenaam verrast door de hoge rendementen, vooral op aandelen. Wij ook! Het grootste deel van het rendement was te danken aan Amerikaanse aandelen. In Japan stegen de koersen ruim 20%, maar de rendementen werden gedrukt door een zwakke valuta. In Europa waren de koersstijgingen gematigd met 9%. Ook de euro verzwakte, vooral ten opzichte van de Amerikaanse dollar, wat de resultaten op de Amerikaanse aandelenportefeuille een extra duwtje gaf.

Wellicht verrassend was dat, ondanks al het negatieve nieuws rondom de Chinese economie, de beurs daar toch een krappe 20% stijging boekte. Aandelen zijn daar echt wel goedkoop geworden.

Wat tegenviel was het tempo waarmee renteverlagingen van centrale banken doorkwamen. Sommige opkomende markten werden zelfs gedwongen hun rente te verhogen om zich te beschermen tegen een te sterke Amerikaanse dollar. Het gevolg was dat de koersen van staatsobligaties nauwelijks vooruitgang boekten. Zo werd 2024 achteraf gezien een jaar waarin spaargeld meer opleverde dan staatsobligaties. Het is onwaarschijnlijk dat dit in 2025 opnieuw zo zal zijn.

Wat verwachten jullie voor 2025?

Dat is natuurlijk de hamvraag voor alle beleggers en helaas hebben we geen kristallen bol. Het is een dooddoener dat het niet waarschijnlijk is dat je nog zo’n sterk jaar gaat zien. Niettemin moeten we signaleren dat bedrijfswinsten zich zo goed ontwikkelen dat aandelen niet erg duur zijn. Daarop is één grote uitzondering en dat is de VS, waar waarderingen dusdanig zijn dat er eigenlijk geen risicopremie zit op het houden van aandelen (normaal is die premie zo’n 3% boven staatsobligaties). Nu zou je kunnen zeggen, dan beleg je daar toch gewoon niet. Dat is niet zo makkelijk omdat 70% van de wereld beurswaarde in de VS zit. En er stroomt momenteel veel geld naar de beurs van de VS omdat de grote tech-bedrijven uitstekende winsten laten zien

Afgelopen jaar waren grote zorgen over de economische groei in Europa, wat bijdroeg aan het negatieve sentiment richting Europese aandelen. Wij verwachten dat dit negatieve sentiment zijn top heeft bereikt en dat er mooie kansen in Europa liggen. De bedrijfscijfers zijn minder slecht dan het sentiment doet vermoeden en de consument beschikt over veel spaargeld dat snel besteed kan worden als het vertrouwen omslaat. De aankondiging van een grote ontslagronde bij Volkswagen helpt dan natuurlijk niet.

Hoe zijn de portefeuilles momenteel gepositioneerd?

We hebben nog altijd een licht overwogen positie in aandelen. Nu de risicopremie op bedrijfsobligaties (credits) zo laag is, nemen we liever risico’s in aandelen dan in credits. Met alle verhalen over de dure Amerikaanse beurs, moeten onze deelnemers zich realiseren dat de waardering van aandelen elders in de wereld helemaal niet zo hoog is en nog voldoende vergoeding biedt voor het risico dat gelopen wordt.

Voorlopig lijken veel beleggers zich overgegeven te hebben aan Amerikaanse aandelen na een langjarige reeks van outperformance. Mede gezien onze relatief constructieve vooruitzichten voor de Europese economie, denken we dat 2025 wellicht het jaar zal zijn waarin die reeks ten einde komt.

In ons beleggingsproces zijn macro, waardering en momentum de belangrijkste factoren. Macro en waardering duiden op betere mogelijkheden buiten de VS maar momentum is nog duidelijk sterk ten faveure van de VS. Dus onze posities zijn nog niet groot op dit vlak totdat we duidelijk tekenen van vermoeidheid in de VS zien.

Wel is het goed te constateren dat de rente in Amerika nu ook op niveaus is gekomen waarbij het de moeite loont om naar langere looptijden te kijken. Het is mooi om na jaren van superlage rentes en vergoedingen die in lijn of zelfs lager dan kasgeld waren nu te zien dat er weer een aardige risico-opslag bestaat in de langlopende USD-obligaties.

Tevens zijn we van mening dat het moment langzamerhand daar is om een sterkere Japanse yen te verwachten. De rente op de yen is nog steeds laag maar zal gaan oplopen. Iedere toerist in Japan kan je vertellen dat met de huidige wisselkoers het een zeer goedkoop vakantieland is!

3.143.251.133