Box 3

De Belastingdienst gaat ervan uit dat je rendement maakt op je vermogen in box 3, waar je spaargeld en beleggingen onder vallen. Als je meer hebt dan de heffingsvrije grens, betaal je vermogensbelasting. Over de berekening van deze belasting is veel te doen. Evi legt alles voor je uit.

Lees wat er verandert Bekijk het laatste nieuws

Box 3

De Belastingdienst gaat ervan uit dat je rendement maakt op je vermogen in box 3, waar je spaargeld en beleggingen onder vallen. Als je meer hebt dan de heffingsvrije grens, betaal je vermogensbelasting. Over de berekening van deze belasting is veel te doen. Evi legt alles voor je uit.

Lees wat er verandert

Bekijk het laatste nieuws

Box 3: hoe zit het ook alweer?

In box 3 betaal je belasting over het rendement op je vermogen. De eerste € 57.684 van je box 3-vermogen is belastingvrij. Dit heet het heffingsvrij vermogen of de heffingsvrije grens. Over het bedrag daarboven berekent de Belastingdienst een fictief rendement. Over dat fictieve rendement betaal je 36% belasting. Dit tarief geldt voor de jaren 2024 en 2025.

Doe je samen met je fiscaal partner aangifte? Dan is het belastingvrije bedrag € 115.368. Jullie kiezen zelf hoe jullie dit in de aangifte verdelen. 

 

De belangrijkste bezittingen in box 3 zijn:

  • Spaargeld: de tegoeden op je betaal- en spaarrekeningen
  • Beleggingen: de aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en andere financiële producten die je als investering hebt
  • Onroerend goed, zoals een tweede woning, vakantiewoning of vastgoed dat je verhuurt
  • Overige bezittingen, zoals contant geld, vorderingen en cryptovaluta

Je eigen woning en onderneming vallen niet onder box 3, maar onder box 1. Ook aandelen in je eigen bv tellen niet mee in box 3. Deze worden belast als inkomsten uit je bv in box 2.

Wat verandert er in de box 3 belasting?

Vroeger werd de vermogensbelasting bepaald op basis van een fictief rendement, ook wel forfaitair rendement genoemd. Dit is een percentage dat de overheid bepaalt om het rendement op je vermogen te berekenen. Het fictief rendement werd berekend over je totale vermogen, zonder te kijken naar de verdeling daarvan.

In de praktijk werd dit rendement vaak niet gehaald. Vooral spaarders betaalden vaak meer belasting dan dat zij rendement maakten. Daarom begonnen zij procedures over de belastingheffing in box 3. In juni en december 2024 oordeelde de Hoge Raad dat deze manier van belasten niet door de beugel kan. Dit heeft gevolgen voor de box 3 belasting. Nu én in de toekomst.

Van fictief naar werkelijk rendement

De Hoge Raad zegt dat er een nieuw systeem moet komen dat kijkt naar het werkelijk behaalde rendement. Maar dat is ingewikkeld en kost veel tijd. Daarom is er een overgangsregeling. De Belastingdienst kijkt naar de verdeling van je vermogen over drie groepen: spaargeld, overige bezittingen en schulden. Voor deze groepen bepaalt de overheid elk jaar aparte fictieve rendementen. Dit moet de belasting beter laten passen bij de werkelijke opbrengst van je vermogen. Maar ook over deze regeling is de Hoge Raad kritisch.

Tyler Franta Iusj25iyu1c Unsplash

Wat betekent dit voor je belastingaangifte?

De Hoge Raad stelt dat het fictieve rendement nooit hoger mag zijn dan het werkelijke rendement. Dat kan gevolgen hebben voor je aangifte:

  • Is je werkelijke rendement hoger? Dan geldt het fictieve rendement voor de belasting in box 3.
  • Is je werkelijke rendement lager? Dan kun je ervoor kiezen om belasting te betalen over je werkelijke rendement. Je moet dan wel zelf bewijzen dat je werkelijke rendement lager is dan het fictieve rendement.
Jakub Zerdzicki Lnnmsumlwo4 Unsplash

Laatste nieuws over box 3:

Geldzaken

Update over herstel box 3 en werkelijk rendement

Op Prinsjesdag 2024 heeft staatssecretaris Idsinga een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de belasting op spaargeld en beleggingen (box 3). Hierin laat hij weten dat hij bezig is met herstelwetgeving die mogelijk moet maken dat u in box 3 belasting gaat betalen over uw werkelijk behaalde rendement.

3.145.209.229