

Je deelt je leven met je partner, en waarschijnlijk ook je financiële doelen. Heb je er wel eens aan gedacht om die doelen te halen door samen te gaan beleggen? Evi legt uit hoe je dat aanpakt.
Wie gaat trouwen of samenwonen voegt meestal zijn geldzaken samen. Bijvoorbeeld door naast je eigen bankrekening een gezamenlijke rekening te openen voor de huishoudelijke uitgaven. Dat is wel zo overzichtelijk. Door je financiële zaken samen te regelen kun je bovendien aardig wat geld besparen, bijvoorbeeld door dubbele verzekeringen op te zeggen. Partners met een gezamenlijke rekening hebben bovendien minder vaak ruzie over geld en minder financiële zorgen, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. Maar wat doen jij en je partner met het geld dat jullie overhouden? Sparen of beleggen jullie samen, of juist apart? Iets om over na te denken. Zeker als je grote gezamenlijke doelen hebt, zoals een (andere) eigen woning, een verre reis in de toekomst of eerder stoppen met werken.
Het is heel simpel om te starten met sparen of beleggen. Je opent binnen een paar minuten een online spaar- of beleggingsrekening. De spaarrente is al lange tijd erg laag. Voor het opbouwen van vermogen op lange termijn is beleggen daarom een goed alternatief. Met beleggen loop je wel het risico (een deel van) je inleg te verliezen. Beleggen kan op een gezamenlijke beleggingsrekening, een en/of-rekening. Ook kunnen jullie ieder een eigen beleggingsrekening openen. Dat laatste is een idee als jullie risicobereidheid verschilt. Op die manier voorkom je dat een van jullie wakker ligt bij tussentijdse koersschommelingen. Tussentijdse dips horen erbij, maar herstellen zich in de regel weer.
Misschien maak je je zorgen hoe het geld op de gezamenlijke beleggingsrekening wordt verdeeld als je onverhoopt uit elkaar gaat? Als je bent getrouwd is dat afhankelijk van de afspraken die je bij je huwelijk hebt gemaakt. Bij samenwoners komt het tegoed toe aan degene die het geld op de rekening heeft gezet. Leg wel afspraken op papier vast over hoe je bij de verdeling omgaat met een waardestijging van het vermogen.
Een gezamenlijke beleggingsrekening helpt je om je financiële doelen in de toekomst sneller te behalen. Je neemt samen de beslissingen en bent waarschijnlijk minder snel geneigd om jullie beleggingsrekening te gebruiken voor andere uitgaven, zoals een weekendje weg. Ook kun je je beleggingsportefeuille optimaal afstemmen op jullie beleggingshorizon. Beleg je bijvoorbeeld voor een (ander) huis of om samen eerder te stoppen met werken? Dan kun je kiezen voor een beleggingsstrategie die het risico van de portefeuille afbouwt naarmate je dichter bij je beleggingsdoel komt.
Bovenal is het leuk om te zien hoe jullie doel dichterbij komt door het rendement op je beleggingen op lange termijn. Het stimuleert om je geld aan het werk te zetten voor later. Bijvoorbeeld door een deel van jullie salarisverhogingen automatisch te beleggen. Of laat andere financiële meevallers voor je werken op de financiële markten. Zo komen jullie doelen langzaam maar zeker dichterbij.
Heb je ergens vragen over? Onze vermogenscoaches staan klaar om met je te sparren of je te begeleiden bij je keuze.
Maak nu vrijblijvend een afspraakVan de importtarieven van Trump tot onderhandelingen over de oorlog tussen Oekraïne en Rusland: aandelenkoersen reageren er direct en vaak stevig op. Wat doe je in deze situatie als belegger het beste?
Luc Aben presenteert de beleggingsvisie voor 2025 in vier delen: terugblik, beleid, toekomstvisie en lange termijn strategie.
In juli hebben we Evi klanten gevraagd naar hun verwachtingen voor de rest van het beursjaar. De komst van een nieuwe presidentskandidaat in de VS en een daling op de Japanse beurs hebben het sentiment beïnvloed. In augustus hebben we opnieuw uw mening gepeild en in deze blog delen we de resultaten en inzichten.