Beleggingsvisie 2020: Waar moet je op letten?

Beleggingsvisie 2020: Waar moet je op letten? video

 Is er zicht op beterschap voor spaarders? En hoe ziet de ideale beleggingsportefeuille voor het komende jaar eruit? In Evi’s Beleggingsvisie 2020 vertelt hoofdeconoom Luc Aben waar je als belegger het komende jaar op moet letten.

Beleggen blijft raadzaam

Spaarders klagen steen en been over de lage spaarrente, is er in 2020 eindelijk zicht op beterschap? Aben is daar vrij duidelijk over: ‘Helaas niet denk ik, de spaarrente is laag, was laag en blijft laag. Beleggen blijft dus raadzaam en aan te bevelen’.

Obligaties vormen mooie buffer

Bij beleggen is een gespreide portefeuille van belang, die bestaat vaak uit aandelen en obligaties. De obligatierente kan het komende jaar ietsje oplopen, maar blijft in absolute cijfers gelijk. Evi blijft, net als vorig jaar, kiezen voor obligaties met relatief korte looptijden. Waarom? ‘Mocht de obligatierente oplopen, dan dalen de obligatiekoersen. De langstlopende dalen dan het meest’, zo licht Aben toe. Evi kiest dus bewust voor obligaties met een korte resterende looptijd om de negatieve gevolgen van een rentestijging te beperken.

Moeten we dan nog wel in obligaties beleggen die 0% rente opleveren? Daarop antwoord Aben dat spreiden de belangrijkste beleggingsregel is, ‘Leg vooral niet al je eieren in één mand’. ‘Door die bril bekeken, beleggen we weliswaar minder in obligaties dan je op lange termijn zou verwachten in zo’n portefeuille. Als buffer verdienen ze nog wel een plaats in die gespreide portefeuille’, aldus Aben.

Nuance voor aandelenprestaties

Over aandelen krijgt Aben vaak de vraag of we er nog wel in moeten investeren. Dit komt volgens hem door de prestaties van het gemiddelde aandeel wereldwijd, die sinds begin dit jaar toch fors is geweest. Maar die prestatie vraagt wel om enige nuance. ‘Als je 2018 en 2019 samenneemt, hebben die aandelen eigenlijk een normaal gemiddeld patroon afgelegd’, valt de hoofdeconoom op.

De tweede nuancerende factor is de waardering van de aandelenkoers ten opzichte van de winsten van de onderliggende ondernemingen. Die verhouding is niet overdreven. En tot slot is het dividend op een gemiddeld Europees aandeel meer dan 3 tot 3,5% ten opzichte van de rente die 0% is.

Licht onderwogen positie

Volgens Aben pleiten al deze nuancerende factoren ervoor om een fiks deel van die gespreide portefeuille in aandelen te houden. ‘Dat doen we ook, maar toch net iets minder dan je op de lange termijn zou verwachten. We hebben een licht onderwogen positie qua aandelen’.

Dat komt door de houding van verhoogde waakzaamheid die Evi aanneemt. We gaan niet uit van een recessie, maar zelfs zonder is het altijd de vraag of er voldoende swung, momentum en dynamiek in de economie zit om de bedrijfswinsten te ondersteunen. Volgens Aben zijn daar wel vragen over. ‘En net omwille van die vraagtekens, blijven we investeren in aandelen, maar in een licht onderwogen positie.

Beleggingsvisie 2020

Wilt u gaan beleggen in 2020? En bent u benieuwd hoe de rest van het beleggingsjaar 2020 eruit gaat zien? In Evi’s Beleggingsvisie voor 2020 behandelen we de belangrijkste ontwikkelingen om in de gaten te houden het komende jaar. 

3.147.126.199