3 vragen over aandelen, obligaties en bescherming tegen inflatie

Hoofdeconoom Luc Aben geeft inzicht over verschillende beleggingscategorieën. Welke zijn komend jaar interessant en wat zijn onze verwachtingen?

Wordt beleggen in obligaties weer aantrekkelijk?

De langetermijnrente (kapitaalmarktrente) in de Verenigde Staten en de eurozone loopt in 2022 op, maar heel geleidelijk en in kleine stapjes. Hierdoor blijven Amerikaanse en Europese staatsobligaties weinig aantrekkelijk met een laag rendement.

Bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit zijn een alternatief voor staatsobligaties. Dat geldt ook voor meer risicovolle bedrijfsobligaties en obligaties uit opkomende landen. Het extra rendement is niet hoog, maar is mooi meegenomen.

Gaan aandelen hun prestatie van 2021 herhalen?

Voor aandelen wordt het moeilijk om de koersstijgingen van 20 tot 25 procent in 2021 te evenaren. Amerikaanse en Europese aandelen plussen volgend jaar 8 tot 10 procent. Dat is  niet meer astronomisch, maar nog steeds goed. Wij hebben een lichte voorkeur voor Europese aandelen. Bij aandelen uit opkomende markten zijn we voorzichtiger vanwege de haperende Chinese economie.

Amerikaans en Europese aandelen zijn hoog gewaardeerd, maar van een overwaardering is geen sprake. Er blijven voldoende argumenten om in een gespreide beleggingsportefeuille het accent op aandelen te leggen.

Moeten beleggers hun portefeuille beschermen tegen inflatie?

Ja, dat is verstandig. Inflatie holt het rendement van een belegging uit. Het is dan zinvol om te beleggen in bijvoorbeeld vastgoed, infrastructuur en landbouwgrond die beschermen tegen inflatie.

Meer over onze beleggingsvisie op 2022? Bekijk de video’s met hoofdeconoom Luc Aben of lees het PDF.

18.224.68.243