

In het kort:
De aandelenmarkten zijn volop in beweging. Van de importtarieven van Trump tot onderhandelingen over de oorlog tussen Oekraïne en Rusland: aandelenkoersen reageren er direct en vaak stevig op. Wat kan je als belegger dan het beste doen? “Blijf rustig en houd koers”, zegt onze hoofdeconoom Luc Aben. Hij geeft inzicht met antwoorden op zeven vragen die jij misschien ook hebt.
Kort samengevat: rustig blijven en koers houden. Dat Trump met een lawine aan dreigementen en (tijdelijke) maatregelen komt, is volgens verwachting. Het lijkt erop dat hij zich deze regeringsperiode wat minder zorgen maakt over wat er in aandelenmarkten gebeurt.
Als belegger met de blik op de langere termijn, is het belangrijk om door het ‘lawaai’ heen te prikken. Concentreer op wat er nu écht uit de bus komt, op de diverse fronten. Wij houden de ontwikkelingen in de economie en op de financiële markten uiteraard nauwlettend in de gaten.
In de praktijk zeer weinig. Voor Chinese producten is het tarief verhoogd. En vanaf 12 maart zijn er heffingen op staal en aluminium. Mexico en Canada kregen daarnaast heffingen opgelegd voor de goederen die niet onder een eerder handelsakkoord vallen. Maar de bredere maatregelen voor Mexico, Canada en Europa blijven vooralsnog onduidelijk. Juist deze onzekerheid zorgt voor twijfel in de markten. Misschien nog wel meer dan de feitelijke tarieven.
Eén van de waarschijnlijke scenario’s is een systeem van ‘wederkerige tarieven’. Daarbij krijgt ieder land of continent van de VS dezelfde heffingen opgelegd, die het ook zélf toepast op Amerikaanse invoer. Hier zouden vooral opkomende economieën last van hebben. Tegelijkertijd is de kans groot dat er allerlei uitzonderingen komen. Dit hangt af van specifieke akkoorden die Trump probeert te sluiten.
Stel dat er uiteindelijke tarieven komen van 10% of 25% voor Europese producten, dan remt dat onze groei naar schatting met ongeveer 0,2% tot 0,5%. Niet onbelangrijk, maar óók niet zo impactvol dat het de Europese economie meteen in een recessie stort. Vooral omdat Europa zelf ook niet stilzit.
De VS zal zelf ook last ondervinden van de handelstarieven die zij opleggen, zelfs zonder de waarschijnlijke internationale tegenmaatregelen mee te rekenen. Op dit moment hanteert de VS een gemiddeld importpercentage van ongeveer 3%. Bij een systeem van wederkerige tarieven loopt dit op tot ongeveer 20%. Dit zou de inflatie opdrijven. Met hogere renteniveaus bij de Federal Reserve en uiteindelijk lagere economische groei als gevolg. Is dát wat Trump wil? Wellicht niet.
Over Amerikaanse groei gesproken: wij hielden al rekening met een vertraging. Daar zijn nu inderdaad signalen van, maar de groei blijft relatief sterk. Dit bleek afgelopen vrijdag nog uit het arbeidsmarktrapport over de maand februari. Er kwamen weer meer dan 150.000 nieuwe banen bij. Daarmee is een eventuele recessie nog ver weg.
Trump wil MAGA: Make America Great Again. Maar nu lijkt hij vooral MEGA te bereiken: Make Europe Great Again. In Europa is meer samenwerking en urgentie ontstaan om te investeren, onder meer in defensie. Ook ontstaat er een draai in het denken over het versterken van de Europese economie. Met name Duitsland lijkt bereid om via (overheids)investeringen groei een impuls te geven.
Dat wil niet zeggen dat overheidsinvesteringen altijd goed zijn. Het risico op niet-efficiënte uitgaven bestaat. Maar investeringen gericht op domeinen die de economie kunnen laten groeien, zoals betere infrastructuur, zijn positief. Financiële markten zien dat ook zo. Dat laten de obligatiemarkten zien. De langetermijnrente in de hele eurozone steeg na de aankondiging van de Europese plannen. Dat gebeurde in de zwakkere eurolanden niet meer dan in de financieel sterke landen. Beleggers verwachten dat deze investeringen gefinancierd moeten worden en dus leiden tot hogere Europese staatsschulden.
Daarnaast is er kans op de-escalatie van de oorlog in Oekraïne. Dit kan voor Europa zorgen voor lagere energieprijzen, wat goed is tegen de inflatie. Consumenten krijgen dan meer ademruimte, wat ook al gebeurde door hogere lonen. De ECB krijgt bij een lagere inflatie bovendien weer ruimte om de rente te verlagen.
Ook de prestaties van de grote technologiebedrijven, de zogeheten Magnificent 7, hebben invloed op de beurs. Door meer (Chinese) concurrentie zijn er vragen over de uiteindelijke winstgevendheid van de massale AI-investeringen die veel technologiebedrijven aankondigden. Samen met de hoge waardering van deze aandelen én hun grotere gewicht in Amerikaanse aandelenmarkten (door sterke koersstijgingen de afgelopen jaren), zorgt dit voor schommelingen.
Ondanks dat blijft AI een technologie met enorme groeikansen. Bovendien kan de toename van concurrentie ook positieve effecten hebben. Het kan zorgen voor een snellere en bredere verspreiding van AI in de samenleving en economie. Hier kunnen ‘traditionele’ technologische ondernemingen uiteindelijk voordeel van hebben. Deze ondernemingen zijn vaak sowieso al ‘cash-machines’.
Sinds het voorjaar van 2024 geven wij de voorkeur aan aandelen ten opzichte van obligaties. De reden hiervoor is dat de economische groei en renteverlagingen van centrale banken de bedrijfswinsten ondersteunden. Ondanks de huidige beweeglijkheid op de beurzen, behouden we onze voorkeur voor aandelen.
In veel regio’s, zoals de VS, Europa en de Pacific, zijn de verwachtingen voor bedrijfswinsten voor de komende maanden goed. We zien groeicijfers van meer dan 10% voor de VS en 7% tot 8% voor Europa en de Pacific. De waarderingen in aandelenmarkten buiten de VS zijn iets lager. Al met al zijn we positief over alle ontwikkelde regio's. Daarom blijven we daar iets meer dan gebruikelijk in beleggen.
Vooral in onrustige tijden is het heel belangrijk om enkele ‘basisregels’ bij het beleggen te onthouden:
Kortom: blijf rustig en houd koers. Houd vast aan jouw beleggingsplan dat is opgesteld met de uiteindelijke doelen in gedachten.
Geschreven naar de stand van zaken op 13 maart 2025.
Disclaimer
Dit artikel bevat alleen algemene informatie en geen persoonlijk advies. Wil je persoonlijk advies, overleg dan met je fiscaal adviseur of je notaris wat de beste keuze voor jou is.
Luc Aben presenteert de beleggingsvisie voor 2025 in vier delen: terugblik, beleid, toekomstvisie en lange termijn strategie.
In juli hebben we Evi klanten gevraagd naar hun verwachtingen voor de rest van het beursjaar. De komst van een nieuwe presidentskandidaat in de VS en een daling op de Japanse beurs hebben het sentiment beïnvloed. In augustus hebben we opnieuw uw mening gepeild en in deze blog delen we de resultaten en inzichten.
Beleggen betekent dat u risico loopt over uw vermogen. Wilt u minder beleggingsrisico, dan kunt u ook defensief beleggen. Evi vertelt u waar u op kunt letten wanneer u start met of al belegt in Evi Defensief of Evi Zeer Defensief.