5 tips om grip te krijgen op je (toekomstige) vermogen

Of je nu net begint met werken, midden in je carrière zit, of bijna toe bent aan je pensioen: nadenken over je vermogen is altijd belangrijk. Maar waar begin je? Dominique Leeseman, vermogenscoach bij Evi, deelt vijf waardevolle tips om grip te krijgen op je huidige en toekomstige vermogen.


Tip 1: Begin bij de basis

Wat komt er binnen, wat gaat eruit en is dat in balans? Het klinkt simpel, maar voordat je vermogen kan opbouwen, moet de basis kloppen. Dat is bij slechts 26% van de Nederlanders het geval. “Dat betekent dat veel mensen onvoldoende spaargeld hebben, soms rood staan of leningen hebben. Ja, ook mensen met een bovengemiddeld salaris!”, vertelt Dominique.

Tip 2: Zorg voor een buffer

Volgens het Nibud moet je een buffer hebben van ongeveer drie keer je maandinkomen. Heb je kinderen? Tel er dan per kind een half maandsalaris bij op. Helaas levert spaargeld weinig rente op. Bovendien betaal je belasting over je spaargeld boven het heffingsvrij vermogen (€ 57.684 in 2025, voor fiscaal partners € 115.368). Spaargeld is dus belangrijk, maar er is meer nodig dan sparen alleen om vermogen op te bouwen.

Tip 3: Regel je pensioen

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het opbouwen van je pensioen. Sommige werkgevers helpen daarbij, maar sommige ook niet. Dominique: “Misschien is het salaris van de ene werkplek lager dan van een andere werkplek, maar betaalt die werkgever wel een bijdrage aan het pensioen. Dit is goed om mee te nemen bij de keuze tussen twee banen.”

Gelukkig is het mogelijk om zelf (extra) pensioen op te bouwen. Of je werkgever nou meehelpt of niet. Het is zelfs heel verstandig, omdat je mogelijk profiteert van belastingvoordeel. Dat kan doordat:

  • Je jouw gestorte bijdrage deels terug kan krijgen via je belastingaangifte.
  • Je geen vermogensbelasting betaalt over de door jouzelf opgebouwde pensioenpot.

Je eigen pensioenpot bouw je eenvoudig op met Evi Persoonlijk Pensioen. Hiermee profiteer je van dat belastingvoordeel, maar heb je bijvoorbeeld ook de vrijheid om flexibel geld in te leggen. Let er wel op dat het geld op deze rekening bedoeld is voor je pensioen. Je kunt het tot die tijd niet opnemen zonder nadelige gevolgen.

Tip 4: Bouw een extra potje op

Van wereldreis tot studiebijdrage voor de kinderen: voor elke droom is vermogen nodig. Dominique geeft aan: “Vermogen opbouwen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door te beleggen. Ik merk soms dat het mensen te veel tijd en stress kost om met de beurs bezig te zijn. Daarom zeg ik altijd: kies iets dat bij jou past. Met een beleggingsfonds, zoals we bij Evi bieden, is het mogelijk om over een langere tijd vermogen te laten groeien, zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Het is wel belangrijk om te weten dat beleggen risico's met zich meebrengt. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.”

Tip 5: Houd je financiële plaatje in de gaten

In de loop der jaren verandert er waarschijnlijk veel. Zakelijk, maar ook privé. Een nieuwe baan, een baby op komst, arbeidsongeschikt raken of een huwelijk. Positief of negatief, het zijn allemaal veranderingen die gevolgen hebben voor jouw financiële plaatje. Het is slim om eens in de zoveel tijd je financiële doelen te bekijken en bij te stellen als dat nodig is. Plan hiervoor bijvoorbeeld jaarlijks een moment in je agenda.

Disclaimer

Dit artikel bevat alleen algemene informatie en geen persoonlijk advies. Wil je persoonlijk advies, overleg dan met je (financieel) adviseur.

Gerelateerd

18.224.69.98