

Als een dierbare overlijdt dan heeft u, naast alle emoties, ook nog te maken met het afwikkelen van de nalatenschap. Hier komt veel bij kijken. In deze serie van vier blogs vertelt Hanneke Kroonenberg u over een aantal aspecten waar u mee te maken krijgt.
1. Erfenis aanvaarden of weigeren
2. Het verdelen van de nalatenschap
3. Wel of niet betalen van erfbelasting
4. Wat te doen met de erfenis?
In deze vierde blog leest u wat u kunt doen met de ontvangen erfenis.
Als u een erfenis krijgt dan is de kans groot dat u erfbelasting moet betalen. In de vorige blog zijn we ingegaan op de hoogte van de erfbelasting en wanneer deze betaald moet worden. U doet aangifte van de erfenis in het jaar nadat u de bezittingen heeft ontvangen. Vaak zit er een behoorlijke tijd tussen de datum van overlijden en het uiteindelijk betalen van de erfbelasting, soms zelfs meer dan een jaar.
Als er een aandelenportefeuille in de nalatenschap zit, kan het zijn dat u voor een dilemma komt te staan. De erfbelasting wordt namelijk berekend over de stand van de portefeuille op de overlijdensdatum. En als (een deel van) de aandelenportefeuille verkocht moet worden om de erfbelasting te kunnen betalen of andere schulden te voldoen, wanneer doe je dat dan? De waarde van effectenportefeuilles kan stijgen maar ook dalen en de erfbelasting wordt daar niet anders door. Erfgenamen baseren hun keuze vaak op de verwachting dat de aandelenbeurs in de tussenliggende periode zal stijgen. Als er een executeur is aangesteld, zal deze zekerheid willen hebben dat de erfbelasting betaald kan worden. Hij is namelijk hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling daarvan. Belangrijk is dat de gezamenlijke erfgenamen samen met de eventuele executeur hierover nadenken en er een beslissing over nemen.
En dan blijft er na aftrek van de erfbelasting nog een bedrag over. Wat kunt u daarmee doen? Natuurlijk kunt u een aantal wensen vervullen zoals bijvoorbeeld een mooie vakantie of een nieuwe auto. Mocht er na deze consumptieve uitgaven nog een bedrag over zijn dan is het goed om na te denken over uw vermogensdoelstelling. Hoe wilt u omgaan met dit vermogen? Wat zijn uw wensen en doelen voor de toekomst?
Dit was de laatste blog in de serie over het ontvangen van een erfenis. Heeft u een erfenis ontvangen en u wilt met een van onze beleggingscoaches overleggen of beleggen bij u past? Neem dan contact op met Doryne Bouwman.
Geschreven naar de stand van zaken op 25 april 2022.
In box 3 betaal je belasting over de inkomsten uit je vermogen. Hiervoor stelt de overheid elk jaar fictieve rendementen vast voor drie groepen: banktegoeden, overige bezittingen en schulden.
Maart is begonnen! Dat betekent dat je de aangifte inkomstenbelasting over 2024 kunt doen. Gelukkig is dit door de vooraf ingevulde aangifte de laatste jaren een stuk makkelijker geworden.
In welk carrièrestadium je ook zit, nadenken over je vermogen is belangrijk. Vermogenscoach Dominique Leeseman deelt 5 tips voor grip op je financiën.