Je schenking liever niet naar de koude kant? 3 mogelijkheden

Een laptop op tafel met een envelop vol geld

In deze blog bespreken wij de vraag: mag je schenking ook bij de koude kant terechtkomen?

In Nederland eindigt één op de drie huwelijken in een echtscheiding. Ouders willen meestal niet dat hun ex-schoonzoon of ex-schoondochter dan een deel van het geschonken vermogen meeneemt. Sommige ouders en grootouders gaan nog een stap verder en willen daarnaast ook niet dat hun schenking na overlijden van hun (klein)kind bij de partner terechtkomt.

Wat kun je doen als je wilt dat je schenking in het privévermogen van je kind blijft? Ik bespreek drie mogelijkheden om dit te regelen.

1. Uitsluitingsclausule

Is je kind gehuwd vóór 2018 zonder het maken van huwelijksvoorwaarden? Dan valt de schenking in de gemeenschap van goederen. Als je kind gehuwd is na 31 december 2017 zonder huwelijksvoorwaarden, dan vallen de schenkingen in het privévermogen van je kind. Maar je kind kan huwelijksvoorwaarden maken die bepalen dat de schenkingen toch in de gemeenschap van goederen vallen. Wil je dat je schenkingen altijd in het privévermogen van je kind vallen, dan kun je een zogenoemde uitsluitingsclausule bij je schenking opnemen. Dit hoeft niet notarieel te worden vastgelegd, maar mag ook in een onderhandse akte. Mocht je kind gaan scheiden, dan hoeft je kind de schenking niet te delen. Dit geldt niet alleen voor het geschonken vermogen zelf, maar in principe ook voor de opbrengsten van dit vermogen.

Met een uitsluitingsclausule voorkom je niet in alle situaties dat er vermogen bij de koude kant terecht kan komen. Het vermogen kan toch bij de koude kant terechtkomen, omdat je kind bijvoorbeeld een vakantie betaalt van de schenking. En als je kind overlijdt, dan behoren je schenking en de eventuele opbrengsten daarvan tot de nalatenschap van je kind en kan je schenking door vererving toch bij de koude kant terechtkomen. Als je dit niet wilt, dan moet je naast de uitsluitingsclausule ook een zogenoemde tweetrapsmaking toevoegen aan je schenking.

2. Tweetrapsmaking

Met een tweetrapsmaking bepaal je dat – na het overlijden van je kind – alles wat er over is van hetgeen je je kind geschonken hebt, naar een door jou aangewezen persoon of personen gaat. Die aangewezen personen zijn vaak de andere kinderen of kleinkinderen. Hierdoor bereik je dat je schenking niet bij de koude kant terechtkomt. Ook deze clausule hoeft niet notarieel te worden vastgelegd en kan worden opgenomen in een onderhandse akte. Maar omdat de clausule vergaande (fiscale en administratieve) gevolgen heeft, is het toch verstandig om in dit geval naar een notaris en/of fiscalist te gaan.

3. Herroepelijk schenken

Een andere optie is om aan je schenking de voorwaarde te verbinden dat de schenking teruggedraaid wordt als het huwelijk van je kind eindigt in een echtscheiding. In de praktijk is dit vaak lastig, bijvoorbeeld als het geschonken bedrag al uitgegeven is en er geen ander (liquide) vermogen is. Overweeg je de optie van herroepelijk schenken? Win dan in ieder geval advies in.

Geschreven naar de stand van zaken op 3 december 2024.

Disclaimer
Dit artikel bevat alleen algemene informatie en geen persoonlijk advies. Wil je persoonlijk advies, overleg dan met je fiscaal adviseur of je notaris wat de beste keuze voor jou is.

Hoeveel geld mag je belastingvrij schenken in 2025?

Je kunt elk jaar tot een bepaald bedrag belastingvrij aan je kinderen, kleinkinderen of anderen schenken.

Lees meer over schenken

Gerelateerd

Vermogensregie

Op welke manier kun je schenken? 3 opties

Spaargeld of effecten, onroerend goed, ondernemingsvermogen: je kunt schenken op verschillende manieren. Wij behandelen drie mogelijke opties. Belangrijk is om na te gaan welke optie het beste bij jou en je (klein)kind past.

3.129.25.216