Spaargeld of effecten, onroerend goed, ondernemingsvermogen: je kunt schenken op verschillende manieren. Wij behandelen drie mogelijke opties. Belangrijk is om na te gaan welke optie het beste bij jou en je (klein)kind past.
1. Schenken van spaargeld of effecten
Geld overmaken op de rekening van je (klein)kind is de meest voorkomende manier van schenken. Maar het is ook mogelijk om effecten (aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en dergelijke) aan je (klein)kind te schenken. Heeft je (klein)kind een rekening bij dezelfde bank, dan is het meestal mogelijk om deze effecten kosteloos over te boeken. Maar als de effecten naar een andere bank overgeboekt moeten worden, is het verstandig om vooraf te informeren of dat mogelijk is en wat de kosten hiervoor zijn.
2. Schenken van onroerend goed
Als je onroerend goed schenkt, maakt het voor de schenkbelasting uit of dit een woning of ander onroerend goed betreft. Zo wordt voor woningen de WOZ-waarde als uitgangspunt genomen. Als de werkelijke waarde hoger is, dan wordt over dat meerdere geen schenkbelasting geheven. Voor ander onroerend goed is de werkelijke waarde het uitgangspunt. Naast de schenkbelasting moet je ook rekening houden met overdrachtsbelasting: deze wordt namelijk wel berekend over de werkelijke waarde. Voor een woning die de ontvanger als hoofdverblijf gaat gebruiken is dit 2% (0% als de ontvanger niet ouder is dan 34 jaar en de waarde van de woning lager is dan € 510.000 in 2024) en voor ander onroerend goed 10,4%. Als je bij de schenking van onroerend goed zowel overdrachtsbelasting als schenkbelasting moet betalen, kun je de overdrachtsbelasting (deels) verrekenen met de schenkbelasting. Je betaalt dan minder schenkbelasting. Raadpleeg vooraf je fiscalist.
3. Schenken van ondernemingsvermogen
Bij schenking van je onderneming kun je mogelijk gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). In dat geval gelden ruime vrijstellingen voor de schenkbelasting. In 2024 is de eerste € 1.325.253 vrijgesteld, over het meerdere heb je een vrijstelling van 83%. Over de resterende 17% betaal je dus schenkbelasting. Ook de inkomstenbelastingclaim in box 1 of box 2 kan worden doorgeschoven. Maar er zijn veel voorwaarden waar je aan moet voldoen als je van de mogelijkheden van de BOR gebruik wilt maken. Ook hier is het van belang om vooraf met je fiscalist te overleggen.
Let op: in 2025 wijzigen de voorwaarden voor de BOR. Lees hierover meer in onze blog: 'In 2024 je onderneming overdragen of wachten tot 2025?'
Geschreven naar de stand van zaken op 3 december 2024.
Disclaimer
Dit artikel bevat alleen algemene informatie en geen persoonlijk advies. Wil je persoonlijk advies, overleg dan met je fiscaal adviseur of je notaris wat de beste keuze voor jou is.
Hoeveel geld mag je belastingvrij schenken in 2025?
Je kunt elk jaar tot een bepaald bedrag belastingvrij aan je kinderen, kleinkinderen of anderen schenken.
Lees meer over schenken