

Dankzij de schenkingsvrijstelling kun je jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij aan je kinderen tussen de 18 en 40 jaar schenken. Maar hoe zit dat met kinderen die al ouder dan 40 jaar zijn? Wat zijn dan fiscaal interessante opties? We bespreken vier vormen van schenken.
Allereerst kun je kijken of de (fiscale) partner van je kind nog geen 40 jaar is. Je schenkt dan aan je eigen kind onder de hoge vrijstelling, maar maakt gebruik van de leeftijd van de partner. Let op: dit kan alleen als je niet eerder onder de hoge vrijstelling aan je kind geschonken hebt.
Je kunt, ongeacht de leeftijd, jaarlijks een bepaald bedrag ‘belastingvrij’ schenken aan je kind. Dat betekent dat je kind geen schenkingsbelasting hierover hoeft te betalen. In 2025 is het vrijgestelde bedrag € 6.713.
Schenk je meer? Dan betaalt je kind over dat extra deel schenkbelasting. Over de eerste € 154.197 is dat 10% (2025). Daarboven is dat 20%.
Als je wilt schenken, maar zelf nog over het vermogen wilt blijven beschikken dan kan schenken door schuldigerkenning, ofwel schenken op papier, een oplossing zijn. Deze vorm wordt ook wel gebruikt als het vermogen vast zit in bijvoorbeeld onroerend goed. In plaats van geld of effecten over te boeken, leg je in een notariële akte vast dat je kind een vordering op jou krijgt die je pas bij je overlijden hoeft af te lossen. Over deze ‘schuld‘ aan je kind moet je wel jaarlijks 6% rente betalen. Dit bedrag moet ook echt worden overgemaakt aan je kind. Het mag niet worden bijgeschreven. Doe je dit niet, dan moet je kind bij je overlijden alsnog erfbelasting betalen over de vordering.
De vordering van je kind valt voor de belasting onder een box-3 bezitting. De ‘schuld’ aan je kind is een box-3 schuld. Alleen als je ook daadwerkelijk box-3 bezittingen hebt, is dit voordelig voor jou.
Als je bijvoorbeeld verhuurd onroerend goed bezit, dan kun je eens kijken of het interessant is om dit te schenken. Bij verhuurde woningen wordt voor de schenkbelasting niet de werkelijke waarde maar de WOZ-waarde gehanteerd. En voor verhuurde woningen die onder de huurbescherming vallen, wordt die WOZ-waarde ook nog eens verlaagd met de leegwaarderatio. Die korting bedraagt maximaal 27%, afhankelijk van de hoogte van de huur.
Naast schenkbelasting is er ook overdrachtsbelasting verschuldigd. Schenk je een woning waarin de ontvanger zelf voor langere tijd gaat wonen? Dan is de overdrachtsbelasting 2% van de waarde van de woning. In alle andere gevallen, zoals bij het schenken van onroerend goed dat niet als hoofdverblijf wordt gebruikt, is de overdrachtsbelasting 10,4% van de waarde.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om je vermogen over te dragen aan je kinderen? Of bijvoorbeeld belastingvrij schenken aan een kleinkind. Vraag de schenkingswijzer van Evi aan. Of ga samen met je kinderen in gesprek met je vermogenscoach. En als je overweegt om onroerend goed te schenken, raadpleeg dan altijd je fiscalist of notaris.
In box 3 betaal je belasting over de inkomsten uit je vermogen. Hiervoor stelt de overheid elk jaar fictieve rendementen vast voor drie groepen: banktegoeden, overige bezittingen en schulden.
Maart is begonnen! Dat betekent dat je de aangifte inkomstenbelasting over 2024 kunt doen. Gelukkig is dit door de vooraf ingevulde aangifte de laatste jaren een stuk makkelijker geworden.
In welk carrièrestadium je ook zit, nadenken over je vermogen is belangrijk. Vermogenscoach Dominique Leeseman deelt 5 tips voor grip op je financiën.