Als je beleggingsdoel opeens ver weg lijkt…

Jacques Berens

Het is een natuurlijke reactie: bij grote plotselinge veranderingen willen we actie ondernemen. De schommelingen op de beurzen als gevolg van de coronacrisis geven een impuls om iets te doen met je portefeuille. Daar komt bij dat je beleggingsdoel nu ineens ver weg kan lijken. Wat is momenteel de beste strategie? We vroegen het Jacques Berens (57). Hij werkt sinds 2005 als senior private banker bij Van Lanschot, begeleidt ook Evi klanten, en was daarvoor lange tijd beleggingsspecialist bij diverse banken.

Veel gebeld

“De afgelopen weken heb ik veel met klanten gebeld: hoe voel je je, hoe gaat het nu? Het overgrote deel blijft belegd onder het welbekende motto: ‘stilzitten als je geschoren wordt’. Ze hebben het juiste beleggingsprofiel en dat geeft rust. Kijk, is er op korte termijn geld nodig voor bijvoorbeeld een grote aankoop, dan hebben we daar op voorgesorteerd en dat apart gezet. De rest van het vermogen blijft gewoon belegd voor de lange termijn.”

Past het beleggingsprofiel nog

“Een van de dingen die je tussentijds kunt nalopen, en ik raad dat ook altijd aan, is je beleggingsprofiel. Dat is overigens een proces, geen doel op zich. Ik doe dat samen met mijn klanten en dan nemen we de vragen grondig door. Soms spreken mensen zichzelf bijvoorbeeld tegen. Dan lijkt hun bereidheid om risico te lopen eerst heel groot, maar blijkt uit een andere vraag dat die juist laag is. Dat moet je helder hebben.”

“Bij Evi Beheer herijk je je profiel sowieso eens per jaar, maar zo’n periode als deze kan aanleiding zijn om het tussentijds te doen. In de jaren dat je belegt krijg je te maken met zogeheten life events: trouwen, scheiden, verhuizen, etc. Daar zitten ook extreme gebeurtenissen tussen, als onverwachte werkloosheid, of in een gunstiger geval, een flinke prijs in de loterij. De coronacrisis is ook een onverwachte en extreme gebeurtenis: heel naar, maar voor beleggers horen die er wel bij.”

Niet naar de nooduitgang

“Ik zou nu geen geld onttrekken aan je beleggingen, tenzij je dat direct nodig hebt natuurlijk. Je profiel omzetten naar een stuk risicovoller dan je eigenlijk aankunt, is ook geen goed idee. Ik maak altijd onderscheid tussen je cijfermatige risicoacceptatie en je emotionele risicoacceptatie. Je wilt een bepaald eindbedrag realiseren, bijvoorbeeld om op je vijfenvijftigste met pensioen te kunnen.  Maar als je daar zoveel risico voor gaat lopen dat je er niet meer van kunt slapen, lijkt het realistischer om je horizon bij te stellen. Dan wordt het pensioen op bijvoorbeeld zestigjarige leeftijd. Of, als dat kan, extra vermogen toevoegen om zo toch eerder het doel te behalen.”

Emoties uitschakelen

“Die emoties uitschakelen is moeilijk, maar dat doet een beheerder voor je. Die kijkt naar de markt en overweegt de juiste verdeling met meer of minder risico’s binnen het beleggingsprofiel. Je kunt ook denken: het is nu lekker goedkoop dus ik ga er vol in, maar het kan heel goed zijn dat er nog een dip volgt. En dan is periodiek bijkopen een betere zet.”

“Het voordeel van Evi vind ik dat je profiteert van de jarenlange kennis en expertise die aanwezig is bij Van Lanschot. Kosten zijn natuurlijk een factor en niet onbelangrijk, maar betrouwbaarheid en ervaring zijn juist in deze periodes betere zaken om op terug te vallen. Zo zorg ik er bij mijn klanten voor dat het deel dat ze echt nodig hebben, op tijd liquide is, zodat ze op dat soort momenten niet gedwongen een deel van hun portefeuille hoeven te verkopen.”

Herijk je profiel

“Mijn conclusie zou zijn: ga bij onverwachte gebeurtenissen niet in paniek je portefeuille liquideren. Dit is een bittere periode in veel opzichten, maar die horen er wel bij. Neem geen overhaaste beslissingen, maar bekijk je beleggingsuitgangspunten. Denk daarbij aan je persoonlijke situatie, je doel en je risicobereidheid. Dit is overigens ook iets om regelmatig te doen in tijden van voorspoed! Kies de portefeuille waar je mee kunt leven. Welke dat is, is voor ieder individu anders. Daarom is een second opinion nu belangrijker dan ooit.”

Dit wist je nog niet van Jacques

Jacques Berens woont net over de grens in Duitsland, waar het landschap wat ruiger en heuvelachtig is. Super om te mountainbiken, wat hij fanatiek doet. Er zijn veel mooie ‘klimmetjes’ in de buurt. De welverdiende afdaling na een klim noemen Jacques en zijn vriendin steevast ‘het cadeautje’.

Evi is online én persoonlijk

Evi luistert, laat van zich horen en denkt mee over hoe je je beleggingsplan moet inrichten. Ook in tijden van crisis. Proactief en gericht op jouw toekomst. Beleg je nog niet bij Evi? We spreken je graag. Vraag een second opinion aan, geschikt vanaf €50.000, -.

3.144.172.142