Beursontwikkelingen: blik op Trumps importtarieven

In het kort:

President Donald Trump maakte woensdag de aangekondigde Amerikaanse importtarieven bekend. Voor de Eurozone geldt een tarief van 20%. In het totaal bekeken, liggen de heffingen die Trump bekendmaakte ergens in het midden van de verwachtingen. Lees meer over de tarieven én wat onze visie is op de verwachte gevolgen daarvan.


Welke importtarieven kondigde Trump precies aan?

Trump voert een wereldwijd ‘basistarief’ in van 10% op alle producten die de VS binnenkomen. Maar veel landen krijgen hogere importtarieven, die hij ‘wederkerige heffingen’ noemt:

  • Voor EU-producten is de heffing 20%.
  • Voor China is het totale importtarief, inclusief eerdere heffingen, 54%.
  • Opkomende markten zoals Vietnam of Cambodja, die eerder voordeel haalden van productie die vanuit China naar hen werd verplaatst om heffingen te vermijden, krijgen tarieven van 45% tot 50%.
  • Voor Japan is de heffing 24%.
  • Voor onder meer Verenigd Koninkrijk, Australië en Brazilië geldt het basistarief van 10%.
  • Mexico en Canada krijgen geen extra heffing bovenop de eerder opgelegde tarieven.

Invoerheffingen op auto’s gaan, zoals Trump eerder al bekendmaakte, naar 25%. Datzelfde percentage gold al eerder voor staal en aluminium en blijft ook voor die producten gelden.

Wat zijn de gevolgen voor de economie?

Waar Trump spreekt over ‘Liberation Day’, benoemen anderen het als de start van een handelsoorlog. Wat is nu waarheid? Onze hoofdeconoom Luc Aben duidt de betekenis van de importtarieven voor de economie:

  • Voor de Eurozone is de economische impact in te schatten tussen de -0,2% en -0,4%. Dit ligt ongeveer in het midden van wat we verwachtten. De precieze schade is per land en sector verschillend. Wat uiteindelijk de invloed is op de inflatie, hangt onder meer af van de tegenmaatregelen. Bij een relatief gematigde reactie, zal de stijging van de inflatie ook beperkter zijn. De ECB houdt dan ruimte om de rente te verlagen, om zo steun te bieden aan de economie.
  • In de Verenigde Staten wordt het gemiddelde importtarief naar schatting ongeveer 25%. Dit tarief kan ervoor zorgen dat de inflatie stijgt en in de loop van het jaar mogelijk weer richting de 4% gaat. De vraag is wat de Amerikaanse Centrale Bank, de FED dan gaat doen: wel of niet door deze eenmalige prijsschok heenkijken? De kans dat er dit jaar geen verdere renteverlagingen komen, is in ieder geval groter geworden.
  • Voor China verwachten we dat de groei ongeveer 0,5% lager zal zijn.

Hoe groot de impact op de wereldwijde economie echt gaat zijn, hangt ook af van óf en hoevéél onderhandelingsruimte er is. Aan de ene kant lijkt deze beperkt. Trump wil de heffingen namelijk gebruiken om lagere belastingen voor de Amerikaanse burger te financieren. Aan de andere kant zijn beslissingen als deze al eerder net zo snel teruggedraaid als dat ze genomen zijn. Bijvoorbeeld onder druk van de opnieuw oplopende Amerikaanse inflatie.

Hoe reageren de markten en wat kun je het beste doen?

Stevige maatregelen als deze zorgen vaak voor een stevige beursreactie. Dit zijn de eerste bewegingen:

  • De Europese en Japanse beurzen openden 3 april lager. Het lijkt erop dat de Amerikaanse beurzen volgen met lagere koersen.
  • De obligatiemarkt reageert afwachtend. Dat komt omdat obligatiebeleggers al rekening hielden met heffingen.
  • De dollar verliest terrein ten opzichte van de euro. Dit als gevolg van de zorgen over de Amerikaanse economie na de invoering van de nieuwe tarieven.

Eerder al adviseerde onze hoofdeconoom Luc Aben om rustig te blijven en koers te houden. Zijn advies is door de bekendmaking van de importheffingen niet veranderd. “Als belegger met de blik op de langere termijn, is het belangrijk om door het ‘lawaai’ heen te prikken”, zegt hij.

Het systeem van wederkerige importtarieven was een waarschijnlijk scenario. Eerder duidde Aben de mogelijke gevolgen daarvan al: “De importtarieven zijn niet onbelangrijk, maar óók niet zo impactvol dat het de Europese economie meteen in een recessie stort. Vooral omdat Europa zelf ook niet stilzit.”

Onthoud de ‘basisregels’ van beleggen in onrustige tijden

  • Tussentijdse dalingen op beurzen zijn vervelend, maar normaal. Vooral na een lange, sterke periode zoals we die hebben gehad. In 2023 en 2024 stegen grote Amerikaanse aandelenindexen meer dan 50%.
  • Houd je blik op het doel: wat wil je met jouw portefeuille bereiken? Wat is mijn termijnvisie? En wat zijn mijn voorkeuren? De antwoorden op deze vragen bepalen jouw beleggingsprofiel, niet de waan van de dag.
  • Tussentijds aanpassen kan natuurlijk. Maar pas op met al te grote ingrepen als het even tegenzit. De beste beursdagen komen vaak vlak na de slechtste. En die goede dagen missen, heeft uiteindelijk een groot negatief effect op het rendement op de langere termijn.

Geschreven naar de stand van zaken op 3 april 2025.

Disclaimer

Dit artikel bevat alleen algemene informatie en geen persoonlijk advies. Wil je persoonlijk advies, overleg dan met je fiscaal adviseur of je notaris wat de beste keuze voor jou is.

Gerelateerd

Beleggen

Beleggingsvisie 2025

Luc Aben presenteert de beleggingsvisie voor 2025 in vier delen: terugblik, beleid, toekomstvisie en lange termijn strategie.

Beleggen

Wat zijn Evi’s verwachtingen voor de rest van het beursjaar?

In juli hebben we Evi klanten gevraagd naar hun verwachtingen voor de rest van het beursjaar. De komst van een nieuwe presidentskandidaat in de VS en een daling op de Japanse beurs hebben het sentiment beïnvloed. In augustus hebben we opnieuw uw mening gepeild en in deze blog delen we de resultaten en inzichten.

18.221.139.13