Waar op letten bij een portefeuillecheck
Als je al een tijdje belegt is het de vraag of je beleggingsportefeuille nog wel bij je past. Een check hierop noemen we een portefeuillecheck. Tijdens een portefeuillecheck neem je periodiek, bijvoorbeeld jaarlijks, je beleggingsportefeuille onder de loep. Er zijn 4 zaken waar je dan in ieder geval op moet letten.
1. Financiële doelen
Je belegt om een financieel doel te behalen. Dan is het belangrijk om zo nu en dan te toetsen of je financiële doelen zijn veranderd, bijvoorbeeld omdat je persoonlijke situatie is veranderd. Misschien krijg je een kind of gaan je kinderen juist het huis uit om te gaan studeren.
Zijn je financiële doelen veranderd? Dan kan dat reden zijn om je beleggingsportefeuille aan te passen. Je doel bepaalt immers de tijd die je geld heeft om ongestoord te groeien. En de hoeveelheid risico die je daarbij kunt nemen.
2. Behaalde rendementen
Als belegger wordt je beloond voor het risico dat je neemt door te investeren. Hoeveel rendement dat oplevert hangt nauw samen met het risico dat je daarbij wil nemen. Vergelijk tijdens een portefeuillecheck het rendement dat je met je portefeuille hebt gehaald als dat mogelijk is eens met portefeuilles met een vergelijkbaar beleggingsprofiel (risicoprofiel).
Blijft het rendement op jouw portefeuille over een langere periode achter? Dan laat je wellicht geld liggen. Zonde. Overweeg dan eens je beleggingen uit te besteden aan een expert (vermogensbeheer). Of stap over naar een aanbieder die betere resultaten heeft gehaald. Maar let op: overstappen kan ook kosten met zich meebrengen.
3. Tarieven
Beleggen gaat altijd met kosten gepaard. Je betaalt onder andere voor transacties en voor het beheer van je beleggingen. Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen directe en indirecte kosten. Directe kosten zijn de kosten die samenhangen met het uitvoeren en beheren van je beleggingen. Dit is een percentage van het gemiddeld belegde vermogen. Indirecte kosten zijn de kosten die zijn verwerkt in de beleggingen zelf. Bijvoorbeeld beleggingsfondsen. Die kunnen variëren. Een overzicht van de precieze kosten die een fonds in rekening brengt, vind je in de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) en/of Essentiële informatiedocument (Eid) van je beleggingen.
Het is belangrijk om te weten wat je precies betaalt. Niet alleen omdat elke euro aan kosten ten koste gaat van je rendement, maar ook omdat je aanbieders zo makkelijker kunt vergelijken. Ben je ergens anders goedkoper uit? Dan kan dat ook een reden zijn om over te stappen naar een andere aanbieder.
4. Service en gemak
Een goede beleggingsaanbieder maakt vermogensopbouw zo simpel en gemakkelijk mogelijk voor jou. Daarom is het bij een portefeuillecheck ook verstandig om hier kritisch naar te kijken. Kun jij je beleggingen eenvoudig en op de manier die jij wil volgen? Hoe makkelijk is het om extra vermogen in te leggen, je beleggingen aan te passen of je vermogen op te nemen? En kun je makkelijk bij je aanbieder terecht met vragen of zorgen?
Maak de balans op
Als je alles op een rij hebt, is het tijd om de balans op te maken. Ben je tevreden met je huidige portefeuille en bij je huidige aanbieder? Dan kan je met een gerust hart verder beleggen. Tot de volgende portefeuillecheck natuurlijk.
Kan het beter? Overweeg dan een overstap. Bijvoorbeeld naar Evi, als je nog niet bij Evi belegt. Met de Evi Overstapservice is overstappen naar Evi zo geregeld. Je krijgt één vast contactpersoon die je helpt met overstappen én je krijgt eventuele overstapkosten (transactiekosten voor het verkopen van de beleggingen bij je huidige beleggingsaanbieder) zelfs vergoed tot maximaal € 500. Bekijk de actievoorwaarden als u wilt overstappen.