Zo is beleggen ook in uitdagende tijden vol te houden

Zo is beleggen vol te houden

Het zijn uitdagende tijden op de beurs. De koersuitslagen waren de afgelopen maanden groot. Geen reden echter om de lange termijn beleggingsstrategie los te laten. Wie zich niet laat afleiden door ontwikkelingen op de korte termijn vergroot de kans op een hoger rendement. Evi zet drie verrassende inzichten voor u op een rij die u kans geven op een beter rendement op lange termijn .

1. De jaartelling is ook maar een afspraak

Het dagelijkse financiële nieuws gaat vooral over de prestaties van beleggingen op korte termijn. Het rendement over een week, een maand of een jaar is echter een momentopname en is tamelijk willekeurig. We hanteren nu eenmaal maanden en kalenderjaren om rendementen te bepalen. Factoren die de financiële markten beïnvloeden zoals geopolitieke ontwikkelingen of een pandemie trekken zich echter niets aan van onze jaartelling.

Voorbeeld: koersontwikkelingen tijdens de Corona Pandemie

Wie eind januari 2020 naar het rendement van de MSCI World, een brede wereldwijde aandelenindex, in de voorafgaande twaalf maanden keek, kwam uit op een winst. Maar twee maanden later, eind maart, stond dit 12-maandsrendement op een verlies. De oorzaak is bekend: het uitbreken van de Covid-19-pandemie joeg de aandelenkoersen omlaag. Wie op dat moment uit de markt stapte, miste het herstel dat later dat jaar volgde.

Wie zich had laten leiden door de daling op korte termijn had waarschijnlijk het herstel gemist. Want wanneer stap je weer in? Beleggers die de beurs proberen te timen trekken meestal aan het kortste eind. En 2020 is achteraf gezien – zeker gezien de omstandigheden - een prima aandelenjaar. Waar beleggers in het begin van het jaar geconfronteerd werden met stevige verliezen, trad daarna een sterk herstel op. Alle Evi Fondsen eindigden per saldo in de plus, waarbij de Evi Fondsen met meer obligaties het beter deden dan de meer op aandelen gerichte beleggingen.

2. Op lange termijn daalt de bewegelijkheid

Actuele ontwikkelingen lijken heel belangrijk voor het rendement op uw beleggingen, maar hebben in werkelijkheid maar heel beperkte invloed op de lange termijn. Dat valt goed op als je kijkt naar de historie; beleggers in de Amerikaanse S&P500-index een index met de 500 Amerikaanse bedrijven met de grootste beurswaarde wisten in de afgelopen 34 jaar een gemiddeld rendement van ruim 10 procent per jaar te behalen.

Gerekend van begin 1986 tot en met eind 2020, een periode waarin zowel de beurscrash van 1987, de dotcom-crash, Azië-crisis als de kredietcrisis plaatsvonden. Natuurlijk zijn dit rendementen uit het verleden en vormen deze geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Ook gaat het hier om belegging in dollars. Voor Nederlandse beleggers kan het rendement door valutaschommelingen hoger of lager kan uitvallen. Ten slotte moeten beleggers rekening houden met kosten die gepaard gaan met beleggen. In bovenstaand voorbeeld is geen rekening gehouden met kosten. Het werkelijke rendement valt dus lager uit.

De beperkte invloed van de dagelijkse koersuitslagen

De beperkte invloed van de dagelijkse koersuitslagen op de lange termijn resultaten is ook al over een kortere periode van vijf jaar te zien. Kijk maar naar de 5- jaarsrendementen van de MSCI World-index. Wat opvalt is dat het aandelenrendement over een langere periode een veel stabieler beeld geeft dan over de korte periode van één jaar. De uitslagen over vijf of tien jaar zijn minder groot dan in één jaar. Ook dit biedt natuurlijk geen garanties voor de toekomst.

3. Niet beleggen kan ook een risico zijn

Niet belegd zijn levert ook een risico op, zeker voor beleggers met hogere vermogens. Want uw vermogen daalt elk jaar in waarde door de combinatie van lage of zelfs negatieve spaarrente, en de inflatie. En dan is er nog de belastingheffing over uw vermogen. Daarbij wordt geen rekening gehouden met het werkelijke rendement dat u over het vermogen behaalt. U betaalt belasting over een verondersteld rendement. Voor de belastingdienst maakt het bovendien niet uit in welke verhouding u spaart en/of belegt. Het uitgangspunt: hoe meer vermogen, hoe meer rendement u kunt behalen op uw vermogen. Naarmate uw vermogen in een hogere belastingschijf valt gaat de belastingdienst uit van een hoger verondersteld rendement. Staat een groot deel van uw vermogen op een spaarrekening dan daalt dit mede door de belastingheffing in waarde ervan. Beleggen voor de lange termijn met een gespreide portefeuille is een goed alternatief. Het kan op termijn meer opleveren dan sparen.. Op korte termijn kunnen koersen erg beweeglijk zijn, maar op lange termijn wordt risico beloond met rendement.

Evi kan u helpen bij het volhouden van uw beleggingsstrategie voor de lange termijn, bijvoorbeeld door samen met u te bepalen welke manier van beleggen het beste bij u past.

18.217.237.68