De nieuwe staatssecretaris van Belastingen, Tjebbe van Oostenbruggen, stuurde in december een brief over de toekomst van box 3 naar de Tweede Kamer. Door het daarin aangekondigde uitstel van het nieuwe box 3-stelsel, dat nu pas in 2028 van kracht wordt, zal het forfaitaire rendement voor overige bezittingen tot die tijd mogelijk stijgen. Dit kan flinke gevolgen hebben voor belastingbetalers.
Vanaf 2028: werkelijk rendement
Het nieuwe box 3-stelsel, gebaseerd op werkelijk rendement, zou oorspronkelijk in 2027 van kracht worden, maar is nu uitgesteld tot 2028. Om deze datum te halen moet de nieuwe wet (Wet werkelijk rendement box 3) uiterlijk op 15 maart 2026 door de Tweede Kamer worden goedgekeurd.
Raad van State is kritisch
De Raad van State, een belangrijk adviesorgaan, heeft kritiek op het nieuwe box 3-stelsel. Ze adviseren de regering om het voorstel te herzien. De staatssecretaris zegt dat het advies wordt bestudeerd en dat er naar oplossingen wordt gekeken. In januari 2025 komt het kabinet met een reactie. Op 30 januari 2025 is er een debat over box 3.
Tot 2028: forfaitair rendement met tegenbewijs
Door het uitstel blijft het huidige box 3-stelsel met forfaitaire rendementen geldig tot en met 2027. Als uw werkelijke rendement lager is dan het forfaitaire rendement, dan kun je gebruikmaken van de tegenbewijsregeling.
De staatssecretaris heeft een wet hierover voorbereid: de ‘Wet tegenbewijsregeling box 3’. Dit voorstel gaat naar verwachting begin 2025 naar de Tweede Kamer en moet op 1 juni 2025 ingaan. Vanaf belastingjaar 2025 kunnen mensen hun werkelijke rendement opgeven in hun belastingaangifte. Voor eerdere jaren komt er een apart formulier.
Forfaitair rendement omhoog vanaf 2026?
Door het uitstel mist de overheid ongeveer € 2,5 miljard aan inkomsten. Het kabinet heeft besloten om dit tekort op te vangen door het forfaitaire rendement voor overige bezittingen te verhogen. Vanaf 2026 stijgt dit rendement met (voorlopig) 1,78%-punt. Het belastingvrije vermogen daalt naar € 52.048. In het voorjaar van 2025 wordt definitief besloten hoe het tekort wordt opgevangen. Het kan zijn dat er een andere oplossing komt.
Wij blijven de ontwikkelingen volgen en houden je op de hoogte via onze blogs.
Geschreven naar de stand van zaken op 17 januari 2025.
Disclaimer
Dit artikel bevat alleen algemene informatie en geen persoonlijk advies. Wil je persoonlijk advies, overleg dan met je fiscaal adviseur of je notaris wat de beste keuze voor jou is.