

Pensioen klinkt voor velen als iets voor later. Maar ‘later’ is dichterbij dan u denkt. Door nu in actie te komen, regelt u eenvoudig een comfortabel pensioen voor later. Evi legt uit hoe u dat aanpakt.
Veel mensen denken liever niet na over hun pensioen. Het lijkt ingewikkeld en ver weg. Stelt u het regelen van uw pensioen ook uit? Pas rond 55 jaar denken de meeste Nederlanders serieus na over hun pensioen. Dan is het vaak te laat om voldoende pensioen op te bouwen. Daarom is het belangrijk om nu in actie te komen.
85 procent van de Nederlandse werknemers bouwt pensioen op bij een werkgever. Maar dit is niet altijd bij dezelfde werkgever. We wisselen steeds vaker van baan of hebben misschien een periode geen werk. Zo ontstaat een verzameling grote en kleine pensioenpotjes. Als de pensioenregelingen tussen uw werkgevers verschillen, kan het zijn dat u te weinig pensioen opbouwt. Bijvoorbeeld omdat het pensioen dat u in het verleden opbouwde na uw vertrek niet langer wordt aangepast aan de actuele loon- en prijsstijgingen door indexatie. Daarom is het verstandig om tijdig in kaart te brengen wat al die potjes samen straks naar verwachting opleveren. Een overzicht vindt u op mijnpensioenoverzicht.nl.
Bij het opbouwen van vermogen als aanvulling op uw pensioen werkt tijd in uw voordeel. Hoe eerder u start, hoe meer tijd u hebt om uw geld te laten renderen. Daardoor hoeft u per maand veel minder opzij te leggen dan als u laat begint.
Elke euro die u inlegt krijgt de tijd om te groeien. Onderstaand rekenvoorbeeld laat het effect zien. Stel u wilt een vermogen van € 100.000 opbouwen als aanvulling op uw pensioen:
Hoe eerder u dus begint met het opbouwen van vermogen voor uw pensioen, hoe meer dat doorgaans oplevert. Alle reden dus om nu actie te ondernemen.
Zelf aanvullend pensioen opbouwen geeft u veel flexibiliteit. U bepaalt hoeveel pensioeninkomen u straks per maand nodig heeft en wanneer u uw aanvullend pensioen wilt opnemen. Op mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien wat u nu aan pensioen heeft opgebouwd en wat u aan AOW kunt verwachten. Zo kunt u een inschatting maken hoeveel u aanvullend nodig heeft. Heeft u nog niet voldoende opgebouwd, dan kunt u zelf sparen of beleggen in box 3, bijvoorbeeld met sparen of beleggen via Evi Beheer. Maar u kunt ook fiscaal vriendelijk pensioenvermogen opbouwen. Wilt u gebruikmaken van de fiscale voordelen die de belastingdienst biedt voor de opbouw van uw pensioenaanvulling? Dat kan door in te leggen in een lijfrente product. Dan gelden er wel een aantal spelregels.
Hoe werkt het? Het geld dat u inlegt voor uw pensioen, komt op een geblokkeerde beleggingsrekening. Het is niet de bedoeling om hier tussentijds geld af te halen want het is bestemd voor uw pensioen. Zolang het geld op uw lijfrenterekening staat, betaalt u hierover geen vermogensrendementsbelasting. Uw inleg is aftrekbaar van de belasting, dat levert u 37,0% tot 49,5% aan belastingvoordeel op van het bedrag dat u inlegt.
Er is wel een maximum dat u per jaar mag inleggen voor uw pensioen. Dit heet jaarruimte en is afhankelijk van uw pensioentekort. De jaarruimte kunt u berekenen met onze jaarruimte-tool. De inleg is fiscaal aftrekbaar in Box 1 tot aan het bedrag van de jaarruimte. Sinds de Wet Toekomst Pensioen van kracht is gegaan op 1 juli 2023, mag u jaarruimte die u de afgelopen 10 jaar niet heeft ingelegd voor uw pensioen, nog inhalen. Dat heet reserveringsruimte. De inleg van uw jaar- of reserveringsruimte mag niet boven uw maximum bedrag per jaar uitkomen.
Alle reden dus om u nu al te verdiepen in uw pensioen. Verzeker uzelf van een goed pensioen door nu actie te ondernemen:
Let op: beleggen kent risico’s, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Deze tekst is geschreven naar de stand van zaken op 22-08-2023 en is geen advies. Fiscale mogelijkheden en eventuele voordelen zijn afhankelijk van uw individuele omstandigheden en kunnen in de toekomst wijzigen. Raadpleeg daarom uw fiscaal adviseur bij het maken van fiscale keuzes.
Heeft u ergens vragen over? Onze vermogenscoaches staan klaar om met u te sparren of u te begeleiden bij uw keuze.
Maak nu vrijblijvend een afspraakMisschien denk je nog niet vaak na over pensioen, omdat stoppen met werken nog ver weg is. De vraag is kan je nog wel met pensioen op een leeftijd die je zou willen? Wat staat je te wachten?
Ik schat zo maar in dat je je niet oud wilt voelen, maar wel oud wilt worden. Maar… de hamvraag: hoeveel heb je eigenlijk nodig straks, als je met pensioen bent?