Achter de geraniums of een actieve oude dag?
Ik schat zo maar in dat je je niet oud wilt voelen, maar wel oud wilt worden. Heb je jezelf wel eens afgevraagd hóe je oud wilt worden? De medische wetenschap staat niet stil. Er komen nieuwe medicijnen om ziekten te genezen. En wie weet kun je in de toekomst versleten organen gewoon vervangen door nieuwe, geprint op een 3D-printer. Dat betekent dat je langer gezond en fit kunt blijven. Kwaliteit van leven is dan technisch minder een ding.
Als je langer leeft en gezond blijft, wat we iedereen van harte gunnen, is het ook wel leuk om later nog wat geld te hebben voor je hobby of vakanties. Maar… daar komt de hamvraag: hoeveel heb je eigenlijk nodig straks, als je met pensioen bent?
Ik geef je 2 links om snel een inventarisatie te kunnen maken van je huidige stand van zaken. En een 3e link waar je kunt zien hoeveel vermogen je fiscaalvriendelijk kunt opbouwen. En weet je wat het goede nieuws is: als je je droom voor later visualiseert, dan is dit misschien wel het moment om over die drempel heen te stappen en je pensioen te gaan regelen. Nu beginnen, straks (meer) genieten.
Je inkomen na je pensionering bestaat uit drie zogenaamde pijlers:
- Pijler 1. AOW-uitkering
De AOW is een basisuitkering per maand voor iedereen die in Nederland heeft gewerkt of gewoond. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van of je alleenstaand bent of een partner hebt. Als je een periode in het buitenland hebt gewoond wordt je AOW-uitkering mogelijk gekort. Op de site van de SVB zie je hoe hoog de huidige uitkeringen zijn. De leeftijd waarop je AOW krijgt is voor iedereen verschillend.
Wanneer krijg jij AOW? Doe de check op Wijzer in geldzaken. De hoogte van de netto AOW-uitkering is voor een alleenstaande gelijk aan 70% van het minimum loon. Woon je samen en krijgt je partner ook AOW, dan is de AOW van jullie samen gelijk aan 100% van het minimum loon. - Pijler 2. Pensioen via je werkgever
Hoeveel pensioen kun je ongeveer verwachten? Op www.mijnpensioenoverzicht.nl vind je een overzicht van alle pensioenaanspraken die je tot nu toe bij je werkgever(s) hebt opgebouwd. Deze uitkering is een aanvulling op je AOW-uitkering. Inloggen op deze site doe je met je DigiD.
Zijn AOW en pensioen samen wel genoeg?
Als je de AOW-leeftijd bereikt gaat je belastingtarief in de eerste schijf omlaag. Toch zou het zo maar kunnen dat AOW- en pensioenuitkering samen later NIET genoeg zijn. Wat genoeg is bepaal jij: wat wil je tegen die tijd doen, en wat heb je dan aan middelen nodig? Maak eens een bucketlist voor na je 67ste, dan weet je of er werk aan de winkel is. En weet je het niet: gun jezelf dan een goede adviseur en laat het je een keer voorrekenen. Dan weet je precies hoe het zit. We vinden het toch ook heel normaal om te betalen voor een hypotheekadvies? - Pijler 3. Zelf je pensioen aanvullen
Je kunt op verschillende manieren zelf vermogen opbouwen voor een aanvullend pensioen. Ik noem een paar voorbeelden:
- sparen en/of beleggen en dat vermogen opzij zetten (= buffer)
- fiscaalvriendelijk vermogen opbouwen (= vermogen opbouwen voor aanvullend inkomen)
- hypotheek aflossen (= lagere lasten)
Met de belastingaangifte over 2015 (die heb je nu net afgerond dus je weet vast nog waar hij ligt) en de opgave van je pensioenfonds bij de hand kun je zó je fiscale jaarruimte berekenen op de website van de belastingdienst. Het bedrag van je jaarruimte kun je storten als premie voor je lijfrenteverzekering of als inleg in banksparen en mag je dit jaar aftrekken voor de inkomstenbelasting. Op de einddatum koop je van het opgebouwde vermogen een lijfrente aan. Over de uitkeringen van deze lijfrente betaal je dan inkomstenbelasting.
Ook Evi heeft sinds vorig jaar een pensioenoplossing die je in staat stelt om met goed gespreide beleggingen en met fiscaal voordeel vermogen voor later op te bouwen. Zonder poespas, lekker eenvoudig.
Je kunt er ook zelf voor zorgen dat je een actievere oude dag hebt door bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken.
Groet,
Evi