

In 2019 werd het Pensioenakkoord gesloten, waarin werd bepaald dat ons pensioenstelsel moest veranderen. Omdat we steeds ouder worden, moet ons pensioenpotje steeds langer mee. Het aantal gepensioneerden wordt steeds groter ten opzichte van het aantal werkenden waardoor de vorige regeling onbetaalbaar werd. Daarom is er een nieuw pensioenstelsel ontworpen en uitgewerkt tot een wet: de Wet Toekomst Pensioenen (WTP). Deze wet is nu goedgekeurd door de Eerste- en Tweede Kamer. Werkgevers en werknemers gaan nu afspraken maken. Zij kiezen samen de toekomstige pensioenregeling, beslissen hoe de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel verloopt en hoe eventuele compensatie voor bepaalde leeftijdsgroepen eruitziet.
Hierbij is sprake van een uniform beleggingsbeleid waarbij deelnemers geen individuele keuzes kunnen maken. Er wordt belegd volgens het lifecycle-principe. Dit betekent dat het risico van de beleggingen wordt verlaagd naarmate uw pensioen dichterbij komt. U kunt daar zelf dus geen keuzes in maken. Ook zijn alle deelnemers samengevoegd in dezelfde pensioenpot, zowel tijdens de opbouw- als tijdens de uitkeringsperiode.
Dit is een meer persoonlijke pensioenpot per deelnemer. U kunt zelf keuzes maken voor de onderliggende beleggingen. U kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om af te wijken van het lifecycle-principe. De pot voor opbouwers en gepensioneerden is gescheiden. Op de pensioendatum kunt u ook kiezen voor een vast pensioen of juist doorbeleggen.
Pensioenfondsen zijn al langere tijd druk bezig om de overstap naar het nieuwe stelsel in goede banen te leiden. Zij maken afspraken met hun uitvoeringsorganisaties, werken aan hun IT-systemen en beslissen met de sociale partners of ze kiezen voor een solidaire of een flexibele premieregeling. Ook moeten ze meer inzicht geven in hun beleggingskeuzes. Pensioenfondsen krijgen tot 1 januari 2028 de tijd om de nieuwe regeling in te zetten.
Als per 1 januari 2028 de nieuwe pensioenregels gelden, mag vanaf dat moment alleen nog voor nieuw pensioen worden gespaard. Het is de bedoeling dat al het pensioenvermogen dat is opgebouwd, wordt omgezet naar het nieuwe stelsel. Dat heet invaren. Deze overgang vraagt veel rekenwerk. Het bestaande, collectieve pensioenvermogen moet evenwichtig verdeeld worden onder de individuele deelnemers. IT-systemen moeten aangepast worden en het beleggingsbeleid moet straks passen bij de risicohouding per leeftijdsgroep. Zo kan er bij jongeren meer beleggingsrisico worden genomen dan bij ouderen, die al sneller met pensioen gaan.
In de Wet Toekomst Pensioenen is ‘invaren’ de standaard. Maar pensioenfondsen kunnen ook besluiten om het fonds op te heffen en de pensioenrechten elders onder te brengen, ofwel het fonds te ‘liquideren’.
Volgens de Nederlandsche bank heeft meer dan de helft van de pensioenfondsen nog geen concrete verwachting voor het jaar van invaren. Voor de fondsen die dat al wel hebben, is het redelijk gespreid over de jaren 2024-2027. Geen enkel fonds verwacht in 2023 in te varen, dit heeft ook te maken met de behandeling van de wet die langer duurde dan verwacht.
Als deelnemer aan een verplichte pensioenregeling is het vooral afwachten. Als uw pensioenfonds kiest voor een flexibele regeling, dan gaat u uiteindelijk een risicoprofiel kiezen. Hiermee geeft u aan hoeveel beleggingsrisico u bereid bent te lopen met uw pensioengeld.
Bent u eigen baas of werkt u zonder pensioenregeling, bijvoorbeeld als zzp’er? Dan gaat er ook flink wat veranderen:
Gezien de hoge levensverwachting en het feit dat pensioenen meer gaan meebewegen met de economie, is het verstandig om op tijd na te denken over hoe uw pensioenplaatje eruitziet. Wat is uw lange termijn doel? Heeft u specifieke wensen of dromen voor als u stopt met werken? Het kan verstandig zijn om zelf een aanvulling op uw pensioen te regelen. Dat kan met Evi Pensioenbeleggen. Bij Evi nemen we de mogelijkheden graag met u door. U kunt ook een introductiepakket Evi Pensioenbeleggen aanvragen op de website.
Let op: beleggen kent risico’s, u kunt (een deel) van uw inleg verliezen. Deze tekst is geschreven naar de stand van de kennis van 31-05-2023 en is geen advies. Fiscale mogelijkheden en eventuele voordelen zijn afhankelijk van uw individuele omstandigheden en kunnen in de toekomst wijzigen.
Wij geven geen fiscaal advies, overleg daarvoor met uw fiscaal adviseur. Voor alle andere vragen staan onze vermogenscoaches voor u klaar.
Heeft u ergens vragen over? Onze vermogenscoaches staan klaar om met u te sparren of u te begeleiden bij uw keuze.
Maak nu vrijblijvend een afspraakMisschien denk je nog niet vaak na over pensioen, omdat stoppen met werken nog ver weg is. De vraag is kan je nog wel met pensioen op een leeftijd die je zou willen? Wat staat je te wachten?
Ik schat zo maar in dat je je niet oud wilt voelen, maar wel oud wilt worden. Maar… de hamvraag: hoeveel heb je eigenlijk nodig straks, als je met pensioen bent?