

Het is als zzp’er belangrijk om inzicht te hebben in uw inkomen voor later. Wilt u uw huidige levensstijl behouden, start dan op tijd met opbouwen. Evi helpt u op weg met handige informatie.
Veel zzp’ers staan niet dagelijks stil bij hun pensioenopbouw. Terwijl 49% van de zzp’ers een pensioentekort heeft*. Daarom is het als zzp’er belangrijk om inzicht te hebben in uw inkomen voor later. Wilt u uw huidige levensstijl behouden, start dan op tijd met opbouwen. Zo komt u later niet voor verrassingen te staan. Evi helpt u op weg met handige informatie.
Uw inkomen na uw pensioen kan uit 4 pijlers bestaan. Pijler 1 bestaat uit de AOW-uitkering die iedereen krijgt vanuit de overheid. Pijler 2, 3 en 4 zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Heeft u pensioen via een werkgever opgebouwd en/of heeft u zelf een aanvullend pensioen opgebouwd of vermogen? Het is dus niet zeker dat uw pensioen uit alle vier de pijlers bestaat. Samengevat:
Op dit moment krijgt u AOW vanaf uw 67e+3 maanden. Maar de AOW leeftijd wordt aangepast aan de gemiddelde levensverwachting. Voor elk jaar dat u in Nederland woont of werkt, bouwt u 2% per jaar op voor uw AOW tot een maximum van 100%. Hiervoor gelden wel een aantal uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld als u in het buitenland werkt of gewoond hebt. De hoogte van uw AOW-uitkering hangt ook af van uw woonsituatie. Bent u alleenstaand? Dan krijgt u 70% van het minimumloon. Woont u samen of bent u getrouwd? Dan krijgt u 50% van het minimumloon. Voor de meeste zzp’ers is een aanvulling op de AOW-uitkering een absolute noodzaak!
Als zzp’er bouwt u geen pensioen op via de 2e pijler, het pensioen vanuit een werkgever. U bent zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een aanvulling op uw AOW-uitkering. Dit kunt u fiscaal vriendelijk doen via een lijfrente product. Hiervoor opent u een beleggingsrekening voor uw pensioen, waarbij het opgebouwde vermogen gebruikt wordt als aanvulling op uw AOW. Groot voordeel is dat uw inleg aftrekbaar is van de belasting, dat levert u 36,9% tot 49,5% aan belastingvoordeel op van het bedrag dat u inlegt. En u betaalt ook geen vermogensrendementsbelasting over het bedrag dat u opbouwt op uw beleggingsrekening.
Er zijn wel regels aan verbonden:
U kunt als zzp’er op deze manier dus voordelig aanvullend pensioen opbouwen. Hebt u uw jaarruimte de afgelopen jaren nog niet (volledig) gebruikt? Dan kunt u een deel van uw jaarruimte van de afgelopen zeven jaar alsnog benutten. Dit noemen we uw reserveringsruimte, hiervoor gelden dezelfde belastingvoordelen als voor uw jaarruimte.
U heeft als zzp'er nu een overzicht van welke mogelijkheden er zijn om pensioen op te bouwen. Maar zoals u ook regelmatig in het nieuws heeft kunnen horen, gaat het pensioenstelsel flink herzien worden. De nieuwe pensioenwet (WTP) is inmiddels door de Tweede Kamer goedgekeurd en ligt nu bij de Eerste Kamer. Door de komst van deze nieuwe wet, gaat er ook voor zzp’ers het nodige veranderen:
Wilt u als zzp’er aanvullend pensioen opbouwen door te beleggen? Dan kunt u uw jaarruimte inleggen in Evi Pensioenbeleggen. Uw inleg wordt dan op een geblokkeerde rekening gestort en vervolgens belegd door de experts van Evi Het beleggingsrisico bouwt af naarmate uw AOW-datum dichterbij komt. Als u met pensioen gaat, kunt u met het opgebouwde vermogen een lijfrente-uitkering aankopen. Deze uitkeringen worden belast voor de inkomstenbelasting.
Let op: beleggen kent risico’s, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Deze tekst is geschreven naar de stand van zaken op 22-08-2023 en is geen advies. Fiscale mogelijkheden en eventuele voordelen zijn afhankelijk van uw individuele omstandigheden en kunnen in de toekomst wijzigen. Raadpleeg daarom uw fiscaal adviseur bij het maken van fiscale keuzes. Voor alle andere vragen staan onze Vermogenscoaches voor u klaar.
*(onderzoek Deloitte, 2020).
Heeft u ergens vragen over? Onze vermogenscoaches staan klaar om met u te sparren of u te begeleiden bij uw keuze.
Maak nu vrijblijvend een afspraakMisschien denk je nog niet vaak na over pensioen, omdat stoppen met werken nog ver weg is. De vraag is kan je nog wel met pensioen op een leeftijd die je zou willen? Wat staat je te wachten?
Ik schat zo maar in dat je je niet oud wilt voelen, maar wel oud wilt worden. Maar… de hamvraag: hoeveel heb je eigenlijk nodig straks, als je met pensioen bent?