Market Update

januari 2025

  • Beleggers in afwachting van plannen Trump-regering
  • Vooruitzicht van lagere rentes is steun voor aandelen
  • Verwachting voor aandelen en obligaties ongewijzigd

Van Lanschot Kempen is de bron van de maandelijkse Market Update. De informatie in dit bericht kan niet worden beschouwd als een juridisch, financieel, fiscaal of ander professioneel advies of aanbod.

Terugblik december

In december begonnen beleggers in te spelen op het mogelijke beleid van aankomend president Trump. In opkomende markten en Europa keek men vooral naar het effect van Trumps plannen rondom invoertarieven. Oplopende rentes werkten negatief door op zowel obligatiemarkten als de aandelenmarkten.

De toonaangevende index voor wereldwijde aandelen MSCI World (AC) liet in december een kleine daling zien. Van de belangrijke regio's gingen alleen aandelen opkomende markten hoger in december. Op jaarbasis leverden Noord-Amerikaanse aandelen duidelijk de belangrijkste bijdrage aan de wereldindex.

Obligatiekoersen stonden afgelopen maand onder druk als gevolg van de oplopende rentes. Alleen de risicovollere high yield-bedrijfsobligaties lieten een stijging zien. Voor heel 2024 behaalden alle obligatiecategorieën een positief resultaat.

Wereldwijd vastgoed stond in december onder druk door de oplopende rente. De index voor grondstoffen sloot het jaar positief af. Binnen die index leverde goud een belangrijke bijdrage met een stijging van 33,7% voor het jaar (in EUR). Tenslotte werd de dollar in december opnieuw sterker ten opzichte van de euro, net als voor heel 2024.

Financiële markten

Categorie December 2024 2024 Ytd
Wereldwijde staatsobligaties (€ hedged) -1,1% +0,7%
Bedrijfsobligaties wereldwijd (€ hedged) -1,3% +2%
Staatsobligaties opkomende landen (lokale valuta) -0,3% +3,6%
Bedrijfsobligaties high yield wereldwijd +1% +14%
Aandelen wereldwijd (AC) -0,4% +25,4%
Aandelen wereldwijd - smallcaps -4,6% +14,9%
Aandelen Europa -1% +8%
Aandelen Noord-Amerika -0,6% +32,5%
Aandelen Pacific (ontwikkeld) -0,1% +14,3%
Aandelen opkomende landen +1,9% +14,7%
Onroerend goed wereldwijd -5,9% +6,9%
Onroerend goed Europa -5,3% -4,1%
Grondstoffen +2,8% +12,3%
Goud N.v.t. +33,7%
Dollar t.o.v. euro +1,6% +5,7%

Europa

Europese aandelen laten sinds september 2024 een zijwaartse beweging zien, mede door stagnerende bedrijfswinsten en neerwaarts bijgestelde verwachtingen. Tegelijkertijd versnelde de economische groei in het derde kwartaal en bleven inkomens en werkloosheid stabiel. De dienstensector toont tekenen van herstel, terwijl de industriële sector, vooral in Duitsland en Frankrijk, zwak blijft. Een verdere groei van de economie en mogelijke renteverlagingen door de ECB kunnen de vooruitzichten verbeteren. De waardering van Europese aandelen is aantrekkelijker dan die van de VS, maar onzekerheden zoals invoertarieven blijven een risico.

Azië en opkomende markten

Aandelen uit opkomende markten presteerden wisselend. In China blijven structurele problemen, zoals hoge schulden en zwak consumentenvertrouwen de groei belemmeren, ondanks stimuleringsmaatregelen. De industriële sector kampt met sterke prijsconcurrentie, wat leidt tot dalende bedrijfswinsten. Zuid-Korea ondervindt problemen door hoge schulden en stagnatie in de wereldwijde industrie, terwijl Brazilië kampt met inflatie en een zwakke valuta. Hoewel aandelen in opkomende markten relatief goedkoop zijn, blijven risico’s zoals Amerikaanse invoertarieven en een matige economische groei duidelijk aanwezig.

Wij blijven bij onze verwachting dat aandelen de meest aantrekkelijke categorie is, met een voorkeur voor de ontwikkelde landen. Voor opkomende markten gelden Amerikaanse invoerheffingen als een risico én zijn de economische ontwikkelingen in een aantal grote landen naar onze mening niet sterk genoeg voor een zwaarder accent. Daarom handhaven we hier onze neutrale verwachting.

Obligaties

Voor de categorie obligaties verwachten we nog steeds dat staatsobligaties beter zullen presteren dan bedrijfsobligaties. Op langere termijn verwachten we met lagere inflatie en renteverlagingen door centrale banken geen structurele stijging van marktrentes. In de VS zien we wat meer mogelijkheden voor rentedaling dan in Europa, aangezien de Fed iets meer zou kunnen verlagen dan op dit moment verwacht wordt. Staatsobligaties van opkomende landen (genoteerd in lokale valuta) kunnen profiteren van afnemende inflatie in 2025 en renteverlagingen in opkomende landen. Maar de rentevergoeding bij de sterkere landen is relatief laag ten opzichte van ontwikkelde landen. Ook kunnen valuta onder druk komen door invoertarieven van Trump. Hierdoor vinden we de relatieve aantrekkelijkheid voor deze categorie neutraal.

Voor Amerikaanse bedrijfsobligaties met hogere kredietwaardigheid bleef de risicovergoeding in december ongewijzigd maar blijft daarmee ruim onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. In de eurozone daalde de risicovergoeding iets in december. Wij vinden de totale vergoeding (risicovergoeding plus rente) voor bedrijfsobligaties nog steeds niet aantrekkelijk ten opzichte van staatsobligaties. In de eurozone maakt de risicovergoeding bij bedrijfsobligaties een aanzienlijk groter deel uit van de totale rentevergoeding dan in de VS. Dit reflecteert de minder positieve vooruitzichten in de eurozone. Bovendien zijn investment grade bedrijfsobligaties in de eurozone minder gevoelig voor renteveranderingen dan Amerikaanse. Binnen investment grade bedrijfsobligaties hebben we daarom een relatieve voorkeur voor de eurozone ten opzichte van de VS.

De ontwikkeling van de risicovergoeding op de risicovollere high yield-bedrijfsobligaties liep in december uiteen voor de VS en EU. Hoger in de VS, lager in de EU. Wij blijven minder enthousiast voor deze beleggingscategorie vanwege de historisch lage risicovergoedingen en de markt houdt in onze ogen geen rekening met een mogelijke groeivertraging. Zelfs als de economie ook de komende kwartalen blijft groeien, vinden wij de risicovergoeding gering. Bedrijven krijgen namelijk wel te maken met hogere rentelasten.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen. De waarde van je beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat je gaat beleggen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent en je laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vind je in de afspraken die horen bij de dienstverlening die je kiest of hebt gekozen. 

18.191.137.153