Beginnen met beleggen

Hoe om te gaan met emoties bij beleggen?

Als je beleggingen in waarde toenemen is dat prettig. Gaat het tijdelijk minder goed op de beurs en daalt de waarde van je beleggingen? Dan is dat natuurlijk minder leuk. Emoties horen bij beleggen. Het is wel belangrijk dat je emoties je beleggingsbeslissingen niet beïnvloeden. Want beleggers die het hoofd koel houden bij stijgende én dalende beurzen behalen op termijn een beter resultaat.

 

Pexels Sebastian Voortman 214573

Drie wetenschappelijke inzichten die je beleggingsresultaat kunnen verbeteren

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat beleggers zich vaak ongemerkt laten leiden door hun emoties en dat dit ten koste gaat van het lange termijn rendement. Hoe voorkom je dat je emoties je beleggingsbeslissingen beïnvloeden? Inzichten uit de behavioral finance, de gedragswetenschap op het grensvlak van economie en psychologie, kunnen je daarbij helpen. In behavioral finance wordt onderzoek gedaan naar het gedrag van beleggers. En daar zijn drie inzichten uit naar voren gekomen die kunnen helpen om je emoties onder controle te houden.

 

1. Een logische kijk op geld

Emoties spelen een grote rol in de manier waarop we naar ons vermogen kijken. Zo is het voor ons brein lastig om het nadelige effect van abstracte zaken als inflatie en belastingen te overzien. Het resultaat: we laten flinke bedragen op onze betaal- en spaarrekening staan. Dat doen we omdat onze kijk op geld niet helemaal logisch is: we denken dat het op die betaal- of spaarrekening altijd zijn waarde behoudt of zelfs in waarde groeit.

Niets is minder waar. En dat is zonde want door inflatie wordt geld op een betaal- of spaarrekening juist minder waard. Wil je vermogen opbouwen? Bijna ongemerkt en zonder emotie? Maak dan maandelijks via automatische overschrijving geld over naar je beleggingsrekening. Let daarbij wel op om een spaarbuffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven. Het Nibud adviseert ongeveer 3-4 maandsalarissen als spaarbuffer aan te houden.

 

2. Wees bewust van het eigendomseffect

Een belangrijke valkuil bij beleggen is het eigendomseffect. Als we iets in ons bezit hebben dan kennen we daar een hogere waarde aan toe dan wanneer we het nog zouden moeten aankopen. Hoe dit invloed heeft op ons gedrag laat zich het best illustreren aan de hand van het beroemde onderzoek van Daniel Kahneman en Richard Thaler (Endowment effect): Deelnemers kregen een mok en werd gevraagd om deze te verkopen of te ruilen tegen een gelijkwaardig alternatief. Ze ontdekten dat het bedrag dat deze deelnemers voor de mok wilden hebben, twee keer zo hoog was als het bedrag dat ze wilden betalen om de mok te verkrijgen.

Dit effect is gekoppeld aan het gevoel van verliesaversie; de pijn van het verliezen is groter dan de vreugde van het winnen. Daarom vinden we het moeilijk om iets te verliezen wat we al hebben, ook al zouden we op die manier iets mooiers of iets beters kunnen krijgen. Beleggers hebben ook te maken met het eigendomseffect, met als gevolg dat ze vaak te lang vasthouden aan verlieslatende beleggingen. Dit geldt met name voor beleggers die zelfstandig beslissingen nemen en onvoldoende tijd nemen om zich te verdiepen in het rendementspotentieel van hun beleggingen.

Herken je jezelf hierin, overweeg dan het beleggen uit te besteden aan vermogenscoaches. Zij volgen de financiële markten op de voet en vervangen beleggingen die achterblijven door beleggingen met meer opwaarts potentieel.

 

3. Focus niet te veel op het nu

Ons brein kent veel gewicht toe aan recente gebeurtenissen en veel minder aan belangrijke informatie die al langer bekend is. Dat heeft effect op onze beleggingsbeslissingen. Heftige marktbewegingen zorgen bijvoorbeeld voor veel stress bij beleggers.

Heb je weleens de neiging om je beleggingen te verkopen of helemaal uit de markt te stappen bij een dalende beurs? Dat zou zonde zijn, want zo’n tijdelijk dalende beurs heeft op lange termijn vaak weinig invloed op het resultaat van je beleggingsportefeuille. En geduld wordt beloond. Focus daarom niet te veel op het nu en laat je ook niet te veel leiden door het dagelijkse nieuws bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

 

Wat is een goede manier om je risico te spreiden als de beurzen beweeglijk zijn?

Wij stelden deze vraag aan Theo Nijssen, Directeur Beleggingsfondsen bij Van Lanschot Kempen en verantwoordelijk voor selectie van beleggingsfondsen:

"Het is misschien een aantrekkelijk idee om ineens een groot bedrag over te boeken naar je beleggingsrekening. Bijvoorbeeld als je niet in de verleiding wilt komen om er iets anders mee te doen of er gewoon liever geen omkijken meer naar hebt. Toch is bij beleggen de stapelmethode effectiever. Door bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag in te leggen worden je beleggingen automatisch gespreid en niet allemaal op dezelfde koers ingekocht. Dat is vooral prettig als de beurzen schommelen. Je loopt minder risico door een betere spreiding en de prijs middelt uit door de verschillende aankoopmomenten."

 

Maak kennis met Evi Persoonlijk Vermogensbeheer

Met Evi Persoonlijk Vermogensbeheer beleg je op een manier die is afgestemd op jouw persoonlijke situatie en doelen. De specialisten van Evi nemen je al het werk uit handen. Dit kan al vanaf € 10.000.

Evi Persoonlijk Vermogensbeheer

Article Vermogenbeheer

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen. De waarde van je beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat je gaat beleggen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent en je laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vind je in de afspraken die horen bij de dienstverlening die je kiest of hebt gekozen. 

18.118.155.106