Samenvatting – de markt
Grote geopolitieke onzekerheden, markten reageren wisselend
De geopolitieke onzekerheid nam in februari toe. De regering-Trump dreigde met invoertarieven voor Canada, Mexico en China, maar stelde deze voor Canada en Mexico uit. Eind februari zocht de VS toenadering tot Rusland over vrede in Oekraïne, zonder Europa en Oekraïne aan tafel, waardoor veiligheid en defensie hoog op de Europese agenda kwamen. Europese beurzen presteerden beter dan de VS; de Europese index steeg met +3,6%, terwijl de Noord-Amerikaanse daalde met -1,5%. Opvallend, gezien de matige groeivooruitzichten in Europa en de grote geopolitieke onzekerheden. Waarschijnlijk hielpen de vooruitzichten van hogere Europese defensie-uitgaven. In de VS daalde de rente fors, maar beleggers lijken zich nu meer te richten op economische groei dan inflatie. In Duitsland daalde de rente, maar minder dan in de VS.
Risico-opslagen* op Europese staatsobligaties daalden licht, terwijl die op bedrijfsobligaties in de VS wat opliepen en in de eurozone nauwelijks bewogen.
De macro-economische cijfers in de VS vielen tegen. Het consumentenvertrouwen daalde door minder vertrouwen in de arbeidsmarkt en het overheidsbeleid. In de eurozone vielen de cijfers mee, ook door lage verwachtingen. Amerikaanse invoerheffingen van 25% op Canada en Mexico zullen grote negatieve gevolgen hebben. China kampt met een verhoogd tarief van 20%. De schade voor de VS kan oplopen tot -0,2% tot -0,7% van hun groei. Europa had in februari nog geen tarieven, maar dat kan veranderen. De inflatie in de VS (2,5%) en de eurozone (2,4%) daalt nauwelijks. We verwachten dat de Fed met oplopende inflatieverwachtingen na eerdere renteverlagingen eerst pauzeert, voordat zij in 2025 nog twee verlagingen doorvoert. We verwachten dat de ECB dit jaar nog met twee verlagingen komt na die van maart.