Maak kennis met Evi Persoonlijk Pensioen
Wil je zelf je pensioenpotje opbouwen? Ontdek wat Evi Persoonlijk Pensioen voor jou kan betekenen.

Beginnen met pensioen opbouwen
Pensioen uitgelegd
Wat is pensioen en waarom is het belangrijk
Pensioenpijlers
Waarom zelf een pensioenpotje opbouwen
Hoeveel heb ik nodig?
Jaarruimte en reserveringsruimte
Pensioen opbouwen
Hoe werkt zelf opbouwen?
Zelf opbouwen met Evi Pensioenbeleggen
Wat kan het opleveren
Leeftijdsgroepen
Risico's
Maandelijks inleggen
Pensioenbeleggen en beleggen
Wat gebeurt er bij..
Pensioen uitkeren
Een nieuwe baan
Eerder of later stoppen met werken?
Echtscheiding
Overlijden
Overweeg je om eerder te stoppen met werken of juist langer door te werken? Pensionering is een belangrijke fase in het leven waar veel mensen naar uitkijken. Maar wist je dat de keuze om eerder te stoppen met werken of juist langer door te werken grote gevolgen kan hebben voor je pensioen? We leggen uit waar je rekening mee moet houden.
Als je ervan droomt om eerder met pensioen te gaan, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Hoe eerder je begint met sparen, hoe groter de kans dat je genoeg geld hebt om de periode tot je AOW-leeftijd te overbruggen. Het is daarom belangrijk om een spaarplan op te stellen en consequent geld opzij te zetten. Hou daarbij rekening met je huidige uitgavenpatroon, verwachte toekomstige uitgaven en het bedrag dat je maandelijks denkt nodig te hebben tijdens je pensioen.
Wil je weten wat de financiële gevolgen zijn als je eerder stopt? Via www.mijnpensioenoverzicht.nl vind je persoonlijke rekenvoorbeelden. Dit zijn schattingen, maar ze kunnen je wel een beeld geven van wat je kunt verwachten. Het is belangrijk om deze informatie in gedachten te houden bij het plannen van je pensioen. Hou er rekening mee dat het stoppen met werken voor je AOW-leeftijd kan betekenen dat je een periode moet overbruggen zonder inkomen.
Behalve eventueel pensioen dat je via een werkgever hebt opgebouwd, kun je misschien nog een ander vermogen gebruiken om eerder met pensioen te gaan. Bijvoorbeeld een lijfrente, spaargeld en beleggingen. Het is belangrijk om een compleet beeld te hebben van al je mogelijke pensioeninkomsten.
Na de AOW-leeftijd betaal je minder belasting. Hierdoor houd je netto meer over van het bruto-inkomen. Echter, eerder stoppen met werken kan ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je netto hypotheeklasten of het recht op zorg- of huurtoeslag. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het plannen van je pensioen.
Als je besluit te blijven werken na je AOW-leeftijd, heeft dat geen gevolgen voor je AOW of pensioen. Je wordt dus niet gekort als je blijft doorwerken. Dit betekent dat je naast je pensioen ook nog inkomsten uit werk hebt. Bovendien heb je meestal de optie om je werkgeverspensioen uit te stellen, wat kan leiden tot een hoger pensioen op een later tijdstip. Dit kunnen goede manieren zijn om je inkomen tijdens je pensioen te verhogen.
Als je besluit te blijven werken na je AOW-leeftijd, dan heeft dat invloed op je verzekeringen voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en (beperkt voor) de ziektewet. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren over de gevolgen van langer doorwerken voor je verzekeringen.
Twijfel je of je wilt doorwerken na je pensionering? En ben je benieuwd welke financiële consequenties dit heeft? Dan is het verstandig om vroegtijdig goed inzicht te krijgen in je financiële situatie. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en volop genieten van je pensioen, of je nu eerder stopt of langer doorwerkt.
Wil je zelf je pensioenpotje opbouwen? Ontdek wat Evi Persoonlijk Pensioen voor jou kan betekenen.
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen. De waarde van je beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat je gaat beleggen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent en je laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vind je in de afspraken die horen bij de dienstverlening die je kiest of hebt gekozen.