Wat gebeurt er bij...

Een nieuwe baan en de gevolgen voor uw pensioen

Een nieuwe baan, gefeliciteerd! Naast nieuwe collega's, werkzaamheden en salaris, kan ook uw pensioenopbouw veranderen. Pensioenopbouw in de 2e pijler gaat namelijk via uw werkgever. En als dit niet of onvoldoende gebeurt, is het verstandig om zelf pensioen op te bouwen of aan te vullen in de 3e pijler. Wat de situatie ook is: het is het perfecte moment om stil te staan bij uw pensioen. Op welke manier? Dat vertellen wij u graag.

 

Een Nieuwe Baan

Situatie 1 | Dezelfde pensioenuitvoerder

Wanneer uw pensioenuitvoerder hetzelfde blijft, hoeft u niets te doen en loopt uw pensioenopbouw gewoon door. Dit is bijvoorbeeld de situatie wanneer u werkzaam blijft binnen dezelfde bedrijfstak met een verplichte pensioenregeling.

Situatie 2 | Andere pensioenuitvoerder

Als uw nieuwe werkgever werkt met een andere pensioenuitvoerder, heeft u twee opties:

  1. U laat uw opgebouwde bedrag staan tot uw pensioen.
  2. U neemt uw opgebouwde bedrag mee naar de nieuwe pensioenuitvoerder. Dit noemen we waardeoverdracht. Waardeoverdracht regelt u via uw nieuwe pensioenuitvoerder. Een pensioenuitvoerder mag hiervoor geen extra kosten in rekening brengen.

Bij het maken van uw keuze, moet u rekening houden met uw persoonlijke situatie en de regelingen van uw oude en nieuwe pensioenuitvoerder. U kunt de regelingen van uw oude en nieuwe pensioenuitvoerder bijvoorbeeld vergelijken aan de hand van de volgende vragen:

Wat krijg ik aan pensioen?

Kijk naar de mogelijkheden voor de pensioendatum, de hoogte van uw ouderdomspensioen en hoe het nabestaandenpensioen is geregeld.

Wat voor type pensioen krijg ik?

Er zijn verschillende regelingen:

Vast of variabel

  • Vast: de pensioenuitkering staat vast.
  • Variabel: de pensioenuitkering is afhankelijk van beleggingsresultaten.

Middelloon of eindloon

  • Middelloonregeling: de pensioenuitkering is afhankelijk van uw gemiddeld verdiende loon.
  • Eindloonregeling: de pensioenuitkering is afhankelijk van uw laatst verdiende loon. Deze regeling wordt bijna niet meer gebruikt.

Hoe zeker is mijn pensioen?

Het is bijvoorbeeld goed om rekening te houden met de financiële situatie van een pensioenuitvoerder. Dat kan door te kijken naar de dekkingsgraad. Dit percentage geeft aan of de uitvoerder kan voldoen aan toekomstige financiële verplichtingen. Hoe hoger dit getal, hoe beter.

Heeft u meer informatie of advies nodig bij het maken van uw keuze? Neem contact op met uw pensioenuitvoerder of een financieel adviseur.

Situatie 3 | Geen pensioenregeling

Een werkgever is niet verplicht om aanvullend pensioen voor u op te bouwen. Is dit uw situatie of start u als zzp’er? Dan is het verstandig om zelf actie te ondernemen. Er zijn verschillende manieren om zelf pensioen op te bouwen. U kunt bijvoorbeeld geld opzij zetten op een spaarrekening. Of u kunt gebruik maken van belastingvoordeel en een pensioenpotje opbouwen in de 3e pijler. Bijvoorbeeld met Evi Pensioenbeleggen.

Lees hier meer over Evi Pensioenbeleggen

Let op: beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Een extra potje

Door economische en politieke veranderingen is een comfortabel pensioen geen garantie. Een (extra) pensioenpot opbouwen kan verstandig zijn. Op Mijnpensioenoverzicht.nl ziet u hoeveel pensioen u nu heeft opgebouwd. Vindt u het fijn om dit bedrag aan te vullen om meer controle en zekerheid te hebben over uw financiële toekomst? Voor het opbouwen van een extra pensioenpotje kunt u terecht bij Evi Pensioenbeleggen.

Nieuwe baan, nieuw pensioen?

Het perfecte moment om actie te ondernemen voor uw pensioen. Ontdek wat Evi Pensioenbeleggen voor u kunt betekenen.

Ontdek Evi Pensioenbeleggen

Man Beker (1)

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

3.17.76.174