Ben je directeur-grootaandeelhouder (DGA) en heb je nog pensioen in eigen beheer? Dan heb je tot 31 december 2019 om je pensioen af te kopen of om te zetten in een oudedagsverplichting (ODV).
Sinds 2017 is het voor DGA's niet meer mogelijk om pensioen in eigen beheer op te bouwen. Het vóór 2017 opgebouwde pensioen mag je wel in eigen beheer aanhouden, maar daar wil de fiscus ook van af. Als stimulans heb je in de periode van 2017 tot en met 2019 een keuze: het pensioen afkopen of omzetten in een oudedagsverplichting (ODV). De keuze voor afkopen wordt minder aantrekkelijk. De korting op de te betalen belasting was in 2017 34,5% en is in 2019 gedaald naar 19,5%.
Omzetten in ODV interessant
Omzetten in een ODV kan nog steeds interessant zijn. Simpel gezegd wordt de fiscale pensioenvoorziening omgezet in een jaarlijkse uitkering met een vaste looptijd van 20 jaar. Vanaf je AOW-datum krijg je 20 jaar lang ieder jaar 1/20e-deel van je ODV uitgekeerd. Daarna is de pot leeg en stopt de uitkering. De ODV-uitkering is net zoals een pensioenuitkering belast vóór de inkomstenbelasting. In de meeste gevallen is de ODV-uitkering lager dan de pensioenuitkering.
3 voordelen als je overgaat naar de ODV
Overgaan naar de ODV heeft meerdere voordelen. Evi zet er 3 op een rij.
1. Bv hoeft minder vermogen aan te houden
Het grootste voordeel van overgaan naar een ODV is dat de zogenoemde dividendklem vervalt. Als je dividend uit je bv wilt uitkeren, bekijkt de fiscus of de bv daar ruimte voor heeft. Daarbij gaat de fiscus uit van de commerciële pensioenvoorziening, die 2 tot 3 keer zo hoog is als de fiscale pensioenvoorziening. Tot dat bedrag moet de bv vermogen aanhouden. Dit kan zeer nadelig uitpakken als je op de een of andere manier van je dividend financieel afhankelijk bent.
Bij de omzetting van de fiscale pensioenvoorziening naar de ODV ben je die dividendklem kwijt. De bv hoeft alleen maar vermogen aan te houden ter grootte van de ODV.
2. Leningen makkelijker aflossen
Als je leningen bij je bv hebt die mogelijk in 2022 als excessief worden aangemerkt, dan kan omzetting naar een ODV uitkomst bieden. De Belastingdienst beoordeelt wat excessief is, afhankelijk van je vermogenspositie. Door de extra dividendruimte die je met de omzetting creëert (zie voordeel 1), kun je het excessieve deel van de leningen aflossen.
3. Bv opheffen
Wanneer je op termijn van de bv af wilt, is omzetting naar een ODV voordelig. Een ODV mag namelijk overgeheveld worden naar een verzekeraar of bank voor de aankoop van een lijfrente, waarna je de bv kunt opheffen. Bij pensioen in eigen beheer is dat veel lastiger. Dat kun je alleen bij een verzekeraar onderbrengen voor een levenslange uitkering, en het bedrag dat afgestort moet worden is veel hoger (namelijk de commerciële waarde van de pensioenvoorziening).
Belangrijke voorbereidingen
Bij een omzetting naar een ODV komt het nodige kijken. Zo moet je partner (en soms zelfs je ex-partner) toestemming verlenen, moeten de nodige aktes worden opgesteld en het aanvraagformulier bij de Belastingdienst worden ingediend. Ook is het belangrijk dat je na laat gaan of je testament op orde is.
Overweeg je je pensioen in eigen beheer om te zetten naar een ODV? Wees er dan snel bij. Neem contact op met Evi's pensioenspecialist Ton. Maak een belafspraak om te bespreken hoe Evi je kan helpen bij het afstorten van een ODV.
Wilt u ons persoonlijk spreken?
Heeft u ergens vragen over? Onze vermogenscoaches staan klaar om met u te sparren of u te begeleiden bij uw keuze.
Maak nu vrijblijvend een afspraak